Upoznajte ruske pilote-heroje, koji su spasli 223 života

Pratite nasTelegramOdyssey
Damir Jusupov, 41-godišnjak iz Sibira, koji je spustio Erbas u polje kukuruza i spasio 223 putnika, nije tipični pilot — svojevremeno ga je odbila pilotska škola, završio je prava i tek potom se prekvalifikovao, a za sebe danas, skromno, kaže — da se ne oseća kao heroj.

Iza sebe nema, poput njegovih kolega vršnjaka, desetine hiljada časova leta.

Naprotiv, Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade časova leta.

To je dvostruko manje časova nego što je potrebno za glavno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo kao presudno u krizi u kojoj je juče morao da reaguje.

U samo nekoliko sekundi dva pilota uspela su spustiti onesposobljeni avion „Erbas“ u polje kukuruza u blizini Moskve, čime su spasli 233 života.

Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona u kojem je bilo 233 putnika i članova posade, pilot Damir Jusupov i kopilot Georgij Murzin morali su brzo da reaguju.

Sekunde su odlučivale o životima svih ljudi u avionu ruske kompanije „Ural erlajns“.

Avion je tek poleteo sa aerodroma „Žukovski“ kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba motora.

​Piloti u kokpitu odlučili su da slete „na trbuh“ u polje kukuruza, daleko od kuća, i na taj način su spasili sve u avionu.

Inače, Jusupova je u tinejdžerskim godinama škola za pilote odbila zbog medicinskih razloga.

Umesto za pilota, školovao se za pravnika.

Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci, odlučio je da se prekvalifikuje.

Pilotsku školu završio je sa odličnim uspehom. Kolege ga opisuju ga kao smirenog, skromnog i, iznad svega — profesionalnog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala