Tursko-američki centar u Siriji počinje da radi sledeće sedmice

© AP Photo / Ismet Bicen/IHA Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom
Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednički koordinacioni centar Turske i SAD za kontrolu bezbednosti u Siriji počeće da radi sledeće sedmice, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Ministarstvo odbrane Turske je ranije saopštilo da je u provinciju Šanliurfu na jugoistoku zemlje stiglo šest američkih vojnika, koji će biti angažovani u radu tursko-američkog centra za zajedničke operacije i stvaranje zone bezbednosti na severu Sirije.

„Rokovi koji su ranije bili utvrđeni za sada se u potpunosti poštuju. Očekujemo da će oni biti poštovani i nadalje, pratimo to. U celini smo se dogovorili o mnogim temama, uključujući kontrolu nad vazdušnim prostorom i koordinaciju u vezi s tim pitanjem“, rekao je Akar, a prenosi agencija „Anadolija“.

On je dodao da Turska ne nalazi objašnjenje za saradnju SAD sa snagama samoodbrane sirijskih Kurda i da očekuje da će ona uskoro biti prekinuta.

U Ankari su ranije održani tursko-američki pregovori o stvaranju zone bezbednosti na severu Sirije.

Zvanični Damask se kategorički protivi tursko-američkom dogovoru, jer on predstavlja napad na suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije i grubo narušavanje principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala