Tramp želi da kupi Grenland

CC0 / Pixabay / Grenland je daleko od svega
Grenland je daleko od svega - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je sa svojim pomoćnicima na temu da li bi SAD trebalo da kupe Grenland, koji pripada Danskoj, piše „Volstrit žurnal“.

Prema rečima izvora lista — „Tramp je pitao savetnike da li mogu SAD da kupe Grenland i slušao je sa interesovanjem kada su govorili o njegovim bogatim resursima i o njegovoj važnosti, posebno geopolitičkoj“.

Jedan od izvora je naveo da pretpostavlja da je Tramp govorio o tome u šali i da ne razmatra ozbiljno ovu mogućnost. Drugi sagovornici lista su naglasili da je ostalo nejasno — koliko je bio ozbiljan američki lider.

Kako se navodi u tekstu — „neki od njegovih savetnika su podržali ideju“, a to znači da su saopštili da bi taj korak mogao da bude ekonomski isplativ. Drugi zvaničnici iz okruženja američkog lidera izrazili su uverenost da takva inicijativa nikada ne bi mogla da bude uspešna. Prema podacima lista — Trampovi savetnici su razgovarali, između ostalog, i o tome da li može Vašington kupovinom Grenlanda „da proširi svoje vojno prisustvo na Arktiku“.

Kako se navodi u materijalu — Tramp je 2018. godine obratio pažnju svom kabinetu na to da Danska ima finansijske poteškoće zbog Grenlanda. Američki lider je tada pitao savetnike — da li oni smatraju da Vašington treba da pokuša da kupi ovu teritoriju.

List piše i da Tramp planira početkom narednog meseca da poseti Dansku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala