Rusija podržava ideju samita u „normandijskom formatu“

© AP Photo / Michael SohnMinistri spoljnih poslova Ukrajine, Francuske, Nemačke i Rusije, Pavlo Klimkin, Žan-Iv le Drijan, Hajko Mas i Sergej Lavrov, pre početka ministarskog sastanka u normandijskom formatu u Berlinu
Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Francuske, Nemačke i Rusije, Pavlo Klimkin, Žan-Iv le Drijan, Hajko Mas i Sergej Lavrov, pre početka ministarskog sastanka u normandijskom formatu u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija u celini podržava ideju o održavanju samita u normandijskom formatu, s tim što on mora biti pažljivo pripremljen i doneti rezultate, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov novinarima.

„Francuzi su u više navrata predlagali da se uskoro održi samit u normandijskom formatu, uzimajući u obzir i promenu rukovodstva u Ukrajini. Mi tu ideju u principu podržavamo, ali smatramo da ako se samit održava, mora biti pažljivo pripremljen, da bi bilo jasno da ćemo na njemu doći do važnih političkih rezultata“, rekao je Ušakov i dodao da Rusija ne želi da učestvuje na skupu koji se održava reda radi.

Prema rečima Ušakova, predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovaraće 19. avgusta u francuskom Bergansonu o situaciji u Ukrajini i mogućnostima rešavanja sukoba u Donbasu, uključujući i pregovore u „normandijskom formatu“ (Rusija, Francuska, Nemačka, Ukrajina).

Ušakov je dodao da će u Moskvi 9. septembra biti održana sednica Saveta za saradnju u vezi s pitanjima bezbednosti, na kojoj će učestvovati šefovi diplomatije i vojni ministri Rusije i Francuske.

Putin i Makron o međunarodnim problemima i rusko-evropskoj saradnji

Tokom susreta Putina i Makrona biće reči i o međunarodnim problemima, zaštiti evropske bezbednosti i daljoj saradnji Rusije i Evropske unije.

„Biće razmatrana međunarodna problematika, pitanja zaštite bezbednosti u Evropi, s obzirom na ulogu koju Rusija i Francuska tradicionalno igraju na evropskoj političkoj sceni, kao i na to da su naše dve zemlje stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Interesantno je pitanje daljeg razvijanja saradnje Rusije s Evropskom unijom, jer predsednik namerava da tu temu pokrene imajući u vidu novi sastav evropskih rukovodećih organa“, rekao je Ušakov.

On je podsetio da je Rusija izrazila spremnost da obnovi politički dijalog i da želi ponovo da uspostavi odgovarajuće kontakte „s rukovodstvom Evropske komisije i drugih organa EU“.

Ušakov je dodao da će, s obzirom na to da Francuska predsedava Savetu Evrope, biti razmotrena i pitanja učešća Rusije u programima te organizacije.

Sastanak dvojice lidera biće održan u zvaničnoj letnjoj rezidenciji francuskih predsednika na jugu Francuske, u tvrđavi Berganson.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala