Podneta krivična prijava protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlada Georgieva

CC0 / piksabej / Čekić
Čekić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i muzičara Vlada Georgieva, s obrazloženjem da su počinili krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, kao i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje.

Prošlog vikenda u Herceg Novom je održana manifestacija „Trg od ćirilice“, a tokom humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“, koji je održan u okviru te manifestacije, Georgiev je pevao tradicionalne pesme „Tamo daleko“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Krivičnu prijavu protiv organizatora ove manifestacije ranije je najavilo Ministarstvo kulture Crne Gore zbog, kako je bilo navedeno, „kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka“.

Iz Crnogorskog pokreta navode da su se na pomenutom koncertu istupima govornika, koji su bili podržani „organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje“, preneo je portal „RTCG“.

Izvodile su se, kažu u obrazloženju prijave, pesme „Tamo daleko“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, koje su „osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji“.

Dodaju i da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu „Tamo daleko“ po Srbiji, pevao stihove — „Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija“.

„Ovaj put je pevajući o Srbiji ’kraj mora‘, jasno, u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju“, navodi se u saopštenju ovog udruženja, čiji je jedan od osnivača Stevo Vučinić, koji je i predsednik Saveta kanonski nepriznate takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“.

Smatraju da su naknadni pokušaji da se relativizuje odgovornost — samo pokušaji da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije, a posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao „srpski grad“.

Iz tog udruženja očekuju da će crnogorsko tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi, iako im, kako kažu, iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

To je, smatraju u Crnogorskom pokretu, dovelo do toga da „Mitropolija crnogorsko-primorska još bezobzirnije ne poštuje zakone Crne Gore, vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike (takozvane) ’crnogorske pravoslavne crkve‘, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprotstavljanje državnim organima“.

Oni su pozvali nadležne državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu — neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala