Kurti sa albanskim zastavama u Tuzima — Podgorica ćuti (video, foto)

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsjednik kosovskog Pokreta „Samoopredjeljenje“ Aljbin Kurti, koji je jedan od protagonista ideje „velike Albanije“, boravio je prije dva dana u Tuzima u Crnoj Gori, na skupu na kojem se veličala Albanija i na kojem su se vijorile albanske zastave.

Crnogorski portal „Borba“ objavio je fotografije tog događaja, uz komentar da se na njima može vidjeti da je u Tuzima Kurti dočekan „kao da je došao u Albaniju, a ne u Crnu Goru“, te da su se na skupu vijorile albanske zastave i pjevale albanske pjesme.

Portal takođe navodi da crnogorske vlasti Kurtiju ne smiju da zabrane ulazak u Crnu Goru, dok zabranjuju ulazak srpskim akademicima, profesorima i istoričarima, uz podsjećanje da je upravo grupa poslanika „Samoopredjeljenja“ prije nekoliko godina ušla na teritoriju Crne Gore, i osam kilometara od granične tačke postavila zastavu Albanije kako bi simbolično pokazala gdje je „prava granica“ na Čakoru.

Albanske zastave u Tuzima dočekale Aljbina Kurtija.
Kurti sa albanskim zastavama u Tuzima — Podgorica ćuti (video, foto) - Sputnik Srbija
Albanske zastave u Tuzima dočekale Aljbina Kurtija.

„Ovaj događaj dodatno je došao u fokus pažnje javnosti, jer crnogorske vlasti ćute na albanske zastave usred Crne Gore, ali zato redovno dižu hajku na sve srpsko u Crnoj Gori. Zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom od prije nekoliko večeri, na kojem se pjevala pjesma ’Tamo daleko‘, najavljene su krivične prijave, a nije isključeno da režim krene i u hapšenja. Međutim, kad su u pitanju albanske pjesme i gosti sa Kosova koji pozivaju na otimanje crnogorske teritorije, onda režim ćuti”, navodi „Borba“.

Da je boravio u Crnoj Gori na rijeci Cijevni u Tuzima radi promocije svog Pokreta „Samoopredjeljenja“, Kurti se pohvalio i na svom profilu na Fejsbuku. On je kazao da je u Crnoj Gori boravio zajedno sa albanskim profesorima koji su bili protiv Tačijevog plana za razgraničnje, a koji je „narušio teritoriju republike“, misleći na Kosovo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala