Gibraltarske vlasti: Iran potvrdio da je tanker „Grejs 1“ plovio ka Siriji

© REUTERS / JON NAZCAIranski tanker „Grejs 1“ zaplenjen u Gibraltaru
Iranski tanker „Grejs 1“ zaplenjen u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pisana svedočanstva, koja su ranije dale vlasti Irana, jasno ukazuju na to da je naftni tanker „Grejs 1“, koji su zadržale gibraltarske vlasti, nameravao da plovi ka Siriji, rekao je novinarima portparol Vlade Gibraltara.

Televizija „El Arabija“ prenela je 16. avgusta, pozivajući se na izjavu predstavnika Ministarstva inostranih poslova Irana Abasa Musavija, da iranske vlasti nisu dale garancije Gibraltaru da tanker „Grejs 1“ neće krenuti u Siriju u slučaju da bude oslobođen.

Iranske vlasti, takođe, tvrde da Sirija nije bila odredište tog tankera.

Portparol Vlade Gibraltara je rekao da je u pisanom dokumentu koji je Iran ranije uputio gibraltarskim vlastima jasno ukazano da se zvanični Teheran obavezuje da neće slati tankere u Siriju protivno zakonodavstvu EU o sankcijama.

„Pisana pozicija, izložena u verbalnim notama, govori sama za sebe i potvrđuje da je Islamska Republika Iran preuzela tu obavezu. Dokazi na palubi tankera ’Grejs 1‘ i jasne napomene u pravnom dokumentu koji je objavljen juče, pokazuju da je tanker bio usmeren prema Siriji. Dokazi su očigledni i činjenice govore glasnije nego sebične političke izjave koje čujemo danas“, izjavio je predstavnik Vlade Gibraltara.

Vlasti britanskog Gibraltara zadržale su 4. jula iranski tanker „Grejs 1“, pod sumnjom da je narušio sankcije EU protiv Sirije. U okviru istrage policija je uhapsila kapetana, starijeg pomoćnika i dvojicu članova posade. Ambasador Irana u Londonu Hamid Bajdinedžad saopštio je 15. septembra da je tanker oslobođen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala