Ekskluzivno — Dačić za Sputnjik: Godinama pevam „Ivanova korita” po Srbiji

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVICMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka crnogorskog ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom podnese krivičnu prijavu protiv pevača Vlada Georgieva i Mitropolije crnogorsko-primorske i dalje izaziva burne reakcije i srpske i crnogorske javnosti. Sputnjik ekskluzivno prenosi reakciju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića.

Ministar Dačić, koji je i sam poznat po tome što rado zapeva, uporedio je „slučaj“ pesme „Tamo daleko“ sa jednom crnogorskom pesmom, inače veoma popularnom u Srbiji.

„Pevam ’Korita Ivanova‘ godinama po Srbiji i niko mi ne zabranjuje“, rekao je za Sputnjik Ivica Dačić.

Podsetimo, problemi su počeli nakon koncerta na Kanli kuli u Herceg Novom pod nazivom „Za naše Kosovo i Metohiju“, na kojem je Vlado Georgiev otpevao pesmu „Tamo daleko“. Prijava je podneta zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

Usledile su oštre reakcije crnogorske vlasti koje su kulminirale krivičnom prijavom protiv pevača, ali i organizatora koncerta i Mitropolije crnogorsko-primorske. Čak je otkazan i nastup Georgieva u okviru „Bedem festa“ u Nikšiću.

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije ocenio je da je krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom — svedočanstvo nerazumlja jednog čoveka, ali i onih koji su ga postavili na to mesto.

Na skandaloznu odluku vlasti iz Podgorice reagovao je i Vlado Georgiev.

„Optužuju Srbe za svoje poreklo i lozu. Nikad nisam čuo da se bilo ko pobunio kad se na feštama u Boki razvije hrvatska zastava. Meni to nikad nije zasmetalo. Ko god da je ’Tamo daleko‘ povezao sa mržnjom, treba da propadne u zemlju od stida, a odatle zatim da potraži ozbiljnu lekarsku pomoć. Ja sam rođeni Novljanin i Crnu Goru volim kao jedno od moja dva oka u glavi. Gospodo, prestanite da vređate. Zaustavite se kad osetite da će imalo mržnje izaći iz vas“, rekao je Georgiev.

Analitičar Boško Vukićević za Sputnjik je ranije rekao da je prva stvar koja u krivičnim prijavama Ministarstva kulture pada u oči sada već tradicionalno odsustvo objektivnog delovanja. On smatra da se bez dileme može zaključiti da se Ministarstvo kulture Crne Gore danas isključivo pretvorilo u „Ministarstvo za obračun sa srpskom kulturom u Crnoj Gori“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala