Amfilohije o krivičnoj prijavi: Neka nađu jednog normalnog čovjeka da bude na tako značajnom mjestu

© Nebojša PopovićCrna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović...
Crna Gora zloupotrebljava dinastiju Petrović... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije ocjenio je da je krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom — svjedočanstvo nerazumlja jednog čovjeka, ali i onih koji su ga postvili na to mjesto.

„To je svjedočanstvo nerazumlja ministra kulture i to nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, a dokaz je i njegov predlog — da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje — ko je takvog čovjeka i postavio na to mjesto. Neka Bog da razuma i njemu, ali i vlastima — da nađu jednog normalnog čovjeka da bude na tako značajnom mjestu“, rekao je mitropolit za „Novi TV“.

Povodom zastave na koncertu, koja je Bogdanoviću takođe sporna, mitropolit Amfilohije kaže — da je to crkvena zastava, a trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića.

„Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore — ne spada u normalne stvari. Pjesmu „Tamo daleko“ pjeva sva Evropa. Biti protiv te pjesme u Crnoj Gori, i to u ime Crne Gore, postavlja pitanje — koja je to Crna Gora. To nije moja, a ni Crna Gora Petrovića. To nije Crna Gora — to je Montenegro“, kazao je Amfilohije.

Dodao je da sve ono što se čulo na Kanli kuli smeta družini na vlasti, koja je pljunula na kralja Nikolu i koja se odrekla onih grobova za oslobođenje Kosova i Metohije 1912. i 1913. godine, i veliko je pitanje — dokle će ići to odricanje.

„To je sramna priča o odricanju od Kosova i Metohije i sreća je da je kralj Nikola predao ključeve Dečana tadašnjem mitropolitu, a potom i patrijarhu Gavrilu Dožiću, a njih smo našli kod nogu Svetoga Petra. Dakle — ključevi Metohije su u Cetinjskom manastiru, a oni koji se toga odriču — odriču se izvorne i prave Crne Gore. Oni mogu da rade šta hoće, ali Kosovo i Metohija ostaju sastavni dio Crne Gore, kao što je to bilo od vremena Vojislavljevića, Balšića, pa sve do Petrovića. Kosovo i Metohija je temelj Crne Gore. Oni koji se svega toga odriču bore se protiv, kako kažu, Velike Srbije, ali ustoličuju ’veliku Albaniju‘“, dodao je mitropolit.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala