Teheran: Amerikanci pokušavaju da ukradu naš naftni tanker

© REUTERS / JON NAZCAIranski tanker "Grejs 1" zaplenjen u Gibraltaru
Iranski tanker Grejs 1 zaplenjen u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif izjavio je da piratski pokušaj SAD da ukradu iranski tanker „Grejs 1“, koji je pre mesec dana zadržan u Gibraltaru, pokazuje da američke vlasti ne poštuju zakon.

„Pošto nisu uspele da postignu svoje ciljeve uz pomoć ekonomskog terorizma, koji uključuje i oduzimanje lekova za obolele od raka, SAD su pokušale da zloupotrebe pravni sistem kako bi ukrale našu imovinu u otvorenom moru“, napisao je Zarif na Tviteru.

On je naveo da taj „piratski čin svedoči da Trampova administracija ne poštuje zakon“, zaključio je šef iranske diplomatije.

Ranije je saopšteno da su gibraltarske vlasti oslobodile iranski tanker, koji je zadržan početkom jula zbog sumnje da je mimo sankcija EU prevozio naftu u Siriju. Mediji su preneli da je odluka o oslobađanju tankera doneta nekoliko sati nakon što su SAD nezvanično tražile od vlasti Gibraltara da produže zadržavanje tankera.

Vlasti britanskog Gibraltara su 4. jula zadržale iranski tanker „Grejs 1“ pod sumnjom da je narušio sankcije EU protiv Sirije. U okviru istrage policija je uhapsila kapetana, starijeg pomoćnika na tankeru i još dvojicu članova posade.

Iranska revolucionarna garda je u Ormuskom moreuzu, u iranskim teritorijalnim vodama, 19. jula zadržala britanski tanker „Stena impero“ i zatim ga ispratila u luku Bender Abas. Posada tankera, u kojoj su bila 23 čoveka, i dalje je na palubi. Iranske vlasti su saopštile da je posada tankera dobro, a da je on usidren u luci. Taj incident je bio odgovor iranskih vlasti na zadržavanje tankera „Grejs 1“ u Gibraltaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala