Svetostefanski sabor: Vlada Crne Gore razara jedinu istinsku pravoslavnu crkvu

© Sputnik / Nebojša PopovićEpiskopi SPC na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog.
Episkopi SPC na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je 16. maja utvrdila Vlada Crne Gore, a čiji predloženi tekst predstavlja bezakonje bez presedana, usmjeren je na razaranje jedine istinske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, navodi se u proglasu Svetostefanskog sabora u Savini, kod Herceg Novog.

„Namjesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, ovaj predlog zakona uperen je očigledno isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore, iako se još prije četiri godine sama Venecijanska komisija izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno, a zvaničan stav ove godine kroz Mišljenje Venecijanske komisije u vezi sa ovim spornim predlogom zakona jeste da se pravo vlasništva ima utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava“, navodi se u proglasu.

Saboru su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

© Sputnik / Nebojša PopovićVernici na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog.
Svetostefanski sabor: Vlada Crne Gore razara jedinu istinsku pravoslavnu crkvu - Sputnik Srbija
Vernici na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog.

Na Svetostefanskom saboru je saopšteno i da se u zemlji koja svim svojim diplomatskim i legislativnim naporima stremi Evropskoj uniji, predlaže zakon koji krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima po više osnova.

„Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom — konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika — titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine“, saopštili su iz SPC-a.

Na Svetostefanskom saboru je potvrđen stav Trojičindanskog sabora u Podgorici u vezi sa namjerom Vlade CG da Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i Boki liši njenog nasleđa.

„Odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini Srpske pravoslavne crkve u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredijeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi“, zaključuje se u proglasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala