Rusija i Venecuela potpisale sporazum o posetama vojnih brodova

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane Rusije i Venecuele Sergej Šojgu i Vladimir Padrino Lopez potpisali su sporazum o nesmetanim posetama vojnih brodova lukama dveju zemalja.

Sporazum je zaključen tokom sastanka u Moskvi, na kojem su ministri razgovarali o situaciji u Venecueli, kao i o saradnji u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi.

Ministar Šojgu je na sastanku s venecuelanskim kolegom rekao da Rusija podržava nezavisnu spoljnu politiku Venecuele i njeno protivljenje pokušajima SAD da smene legalno izabranu vlast.

„Pažljivo pratimo događaje u Venecueli. Uočavamo pritisak Vašingtona koji je bez presedana, a čiji je cilj destabilizacija situacije u vašoj zemlji“, rekao je Šojgu tokom sastanka s kolegom iz Venecuele.

On je naveo da su napori venecuelanskog rukovodstva doveli do propasti američkog plana da se pod izgovorom humanitarne invazije organizuju masovni protesti koji bi doveli do daljeg raskola u društvu.

„Smatramo da samo Venecuelanci imaju pravo da određuju svoju budućnost. Spoljno mešanje, posebno u sadašnjoj, krajnje napetoj situaciji, smatramo nedopustivim“, naglasio je Šojgu.

On je naveo da nacionalne oružane snage Venecuele predstavljaju garanciju očuvanja državnog poretka i teritorijalne celovitosti Republike.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv zakonito izabranog predsednika države Nikolasa Madura, nedugo pošto je položio zakletvu. Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine Venecuele, koja je pod kontrolom opozicije, nezakonito se proglasio za privremenog šefa države, što su SAD i druge zapadne zemlje podržale.

Rusija, Kina, Turska i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsednika Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala