Rusija: Neprihvatljivi američki ultimatumi Venecueli

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaZastava Venecuele na ulici u Karakasu
Zastava Venecuele na ulici u Karakasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra da su ultimatumi Sjedinjenih Američkih Država upućeni Venecueli neprihvatljivi, moguće je da su provokativne akcije Vašingtona diktirane interesima američkog energetskog sektora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je na brifingu istakla da situacija u Venecueli „ostaje napeta“ i pozivi Moskve da se od američkih sankcija izuzmu barem socijalna sfera zemlje „jednostavno su ignorisani“.

„Bela kuća i dalje pokušava da izvrši pritisak na ljude suverene države... Smatramo da ovi koraci još više dovode situaciju u ćorsokak. Neprihvatljive su pretnje o potpunoj blokadi Venecuele“, naglasila je Zaharova.

„Ovde govorimo o Vašingtonu kao grupi pojedinaca, određenom delu političke elite, jer ovi potezi nemaju nikakve veze sa interesima naroda Sjedinjenih Američkih Država... Možda to odgovara interesima dela elite, možda čak i biznis-elite ili političke elite koja upravlja finansijskim ili energetskim sektorom“, dodala je portparolka ruskog ministarstva.

Situacija u Venecueli napeta je od januara, kada se lider opozicije Huan Gvaido nezakonito proglasio za privremenog predsednika. Vašington i njegovi saveznici podržali su Gvaida i pozvali predsednika Nikolasa Madura da se povuče. Sjedinjene Američke Države takođe su zaplenile venecuelansku naftnu imovinu vrednu milijarde dolara.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

Pripremanje diverzija

Zaharova je dodala i da se ljudi koji kao navodne izbeglice dolaze u novu vojnu bazu u Velikoj Britaniji na ušću reke Esekibo, pripremaju za diverzije u Venecueli.

„Oni (Britanci) dovršavaju izgradnju vojne baze na jednom od ostrva na ušću reke Esekibo. Izgovor je, naravno, vrlo zgodan: navodno za suzbijanje trgovine oružjem i narkoticima. Nekoliko desetina takozvanih ’izbeglica‘ već je tamo prebačeno iz Venecuele“, rekla je Zaharova.

„Ali, zapravo se radi o ljudima koji su tu stigli kako bi prošli obuku kao deo izviđačkih i diverzantskih grupa, a zatim budu prebačeni na teritoriju Venecuele sa ciljem destabilizacije situacije i jednostavno izvršavanja odgovarajućih akcija od ekstremističkih do terorističkih“, dodala je ona.

Reka Esekibo nalazi se na teritoriji pod kontrolom Gvajane. Vlasti Venecuele osporavaju pravo na teritorije na levoj obali reke, nazivajući ih državom Gvajana Esekibo. Teritorijalni spor oko regiona bogatog mineralima traje još od 19. veka i ponovo je eskalirao nakon što je predsednik Gvajane 2015. godine dozvolio kompaniji „Ekson mobil“ da uđe u zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala