„Roskosmos“ odlaže misiju na Mars zbog problema sa padobranima

CC0 / Pixabay/Aynur_zakirov / Mars
Mars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Datum lansiranja zajedničke rusko-evropske misije „Egzo Mars 2020“ odložen je nakon havarije tokom ispitivanja evropskog padobranskog sistema u Švedskoj.

„Početak misije ’Egzo Mars 2020‘ planiran je kao deo ’astronomskog prozora‘ 26. jula — 13. avgusta 2020. i dolaskom na Mars u martu 2021“, navodi se u saopštenju na sajtu „Roskosmosa“.

Ranije je direktor državne korporacije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin na svom nalogu na Tviteru objavio početak misije na Mars 25. jula 2020. godine.

Prošle nedelje saopšteno je o neuspelim testovima padobranskog sistema evropske izrade 5. avgusta u Švedskoj, a Evropska svemirska agencija je to potvrdila nedelju dana kasnije — pocepala se tkanina kupole padobrana. Planira se da se nove probe izvedu do kraja 2019, kao i sledeće godine.

Strani i ruski mediji takođe su ranije saopštili da, ako ne bude moguće otkloniti uzrok kvara padobrana, stručnjaci neće moći da izvrše misiju na vreme.

Ovo nije prvi neuspeh prilikom testiranja padobranskog sistema za „Egzo Mars 2020“. U junu je Evropska svemirska agencija saopštila da su se prilikom testiranja 28. maja oba glavna padobrana normalno otvorila, međutim, odmah po izlasku iz kontejnera, na padobranima su primećene razderotine u tkanini. ESA je planirala da doradi padobranski sistem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala