Putin i emir Katara razgovarali o bezbednosti u Persijskom zalivu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin razgovara telefonom
Putin razgovara telefonom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i emir Katara Tamim bin Hamad el Tani razgovarali su telefonom o osiguravanju stabilnosti i bezbednosti u regionu Persijskog zaliva, saopštila je pres-služba Kremlja.

U saopštenju se navodi da je razgovor vođen na inicijativu katarske strane.

„Razmatrana su pitanja daljeg razvoja rusko-katarske saradnje u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i problemi osiguranja stabilnosti i bezbednosti u regionu Persijskog zaliva“, navodi se u saopštenju.

Situacija u Persijskom zalivu i susednim oblastima primetno se pogoršala poslednjih meseci. U susednom Omanskom zalivu su sredinom juna napadnuta dva naftna tankera: „Front alter“ i „Kokuka korejdžus“. Prema nekim izveštajima, na brodove su stavljene i detonirane magnetne mine, zbog čega su na brodovima izbile eksplozije i požari. Zasad nema zvaničnih potvrda za to. Iran odbacuje svoju umešanost u incident.

Osim toga, Korpus čuvara islamske revolucije (deo oružanih snaga Irana) je 19. jula zadržao britanski tanker „Stena impero“ u Ormuskom moreuzu i potom ga odveo u luku Bandar Abas. Incident sa „Stenom impero“ bio je faktički odgovor iranskih vlasti na zadržavanje iranskog tankera od strane vlasti britanskog Gibraltara 4. jula.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala