Gibraltar: Iranski tanker oslobođen u skladu sa zakonom EU

© REUTERS / JON NAZCAIranski tanker „Grejs “ zaplenjen u Gibraltaru
Iranski tanker „Grejs “ zaplenjen u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Irana u Velikoj Britaniji Hamid Bajdinedžad potvrdio je da je oslobođen iranski naftni tanker „Grejs 1“, koji je pre više od mesec dana zadržan na Gibraltaru.

Odluka o oslobađanju iranskog tankera „Grejs 1“ doneta je u skladu sa Zakonom o sankcijama Evropske unije, saopštile su gibraltarske vlasti.

U saopštenju je navedeno da su gibraltarske vlasti dobile od Irana pisane garancije da će dalje korišćenje tankera biti u skladu sa sankcijama EU, ukoliko on bude oslobođen.

„Na taj način ’Grejs 1‘ je oslobođen u skladu sa Zakonom o sankcijama, na osnovu današnje potvrde predsednika Vrhovnog suda Gibraltara“, piše u saopštenju.

Navedeno je, takođe, da se time „režim predsednika Sirije Bašara el Asada lišava dragocene sirove nafte u vrednosti većoj od 140 miliona dolara“.

Ranije je iranski ambasador u Velikoj Britaniji Hamid Bajinedžad potvrdio da je „odlukom gibraltarskih vlasti, nakon potvrde suda, nezakonito zadržani tanker s iranskom naftom oslobođen“.

Vlasti britanskog Gibraltara su 4. jula zadržale iranski tanker „Grejs 1“, pod sumnjom da je suprotno sankcijama EU protiv Sirije prevozio naftu u tu državu.

U okviru istrage policija je uhapsila kapetana tankera, starijeg pomoćnika i još dvojicu članova posade. Prema navodima lokalnih medija, 15. avgusta su kapetan i trojica članova posade oslobođeni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala