Moskva: Sporazum o strateškom naoružanju ne obuhvata hipersonične rakete

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor Sektora za pitanja kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Ermakov rekao je da nema osnova za dovođenje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju u vezu s ruskim ispitivanjima hipersoničnih krstarećih raketa.

Agencija Rojters je 13. avgusta, pozivajući se na izvor u američkoj administraciji, prenela da Bela kuća smatra da razvijanje hipersoničnih krstarećih raketa u Rusiji dovodi u pitanje produžavanje Sporazuma o uništavanju strateškog ofanzivnog naoružanja.

„Ako zaista pokušamo da shvatimo suštinu pitanja, onda prvo treba navesti da pod Sporazum potpadaju samo određene konkretne kategorije strateškog naoružanja, a to su: međukontinentalne balističke rakete, balističke rakete za podmornice, uređaji za lansiranje tih raketa i teški bombarderi“, rekao je Ermakov.

Prošlog četvrtka na poligonu Ministarstva odbrane Rusije u Arhangelskoj oblasti, prilikom ispitivanja pogonskog sistema na tečno gorivo, došlo je do eksplozije i požara, a u toj nesreći je poginulo petoro ljudi.

Predsednik SAD Donald Tramp je 12. avgusta na Tviteru napisao da su SAD „mnogo toga saznale“ na osnovu te eksplozije, a potom je list „Njujork tajms“ napisao da je moguće da je eksplodirala raketa SSC-IKS-9 „skajfol“. Tako NATO zove krstareću raketu neograničenog dometa s nuklearnim uređajem 9M730 „Burevesnik“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala