Moskva pozvala SAD da objave moratorijum na razmeštanje raketa u Evropi i Aziji

© AP Photo / Ian DudleyLansiranje američke rakete "Minuteman 3" u američkoj vojnoj bazi Vandenberg
Lansiranje američke rakete Minuteman 3 u američkoj vojnoj bazi Vandenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva nije zainteresovana za nove „raketne krize“ i neće razmeštati kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa ni u Evropi, ni u azijsko-pacifičkom regionu, ako to ne učine SAD, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Ermakov.

„Smatramo da je normalan korak za osiguravanje predvidljivosti i stvaranje konstruktivne osnove za dalji dijalog moratorijum SAD i njihovih saveznika. Ipak, ne uočavamo da su naše američke kolege zainteresovane za to“, kazao je Ermakov.

Diplomata je na taj način prokomentarisao reči američkog ambasadora u Rusiji Džona Hantsmana da Vašington ne planira da razmešta rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi, a ako sistemi te klase budu potrebni, onda će, u skladu sa stavom Pentagona, oni najverovatnije biti razmešteni na prvom nizu ostrva u azijsko-pacifičkom regionu.

Ermakov je naveo da „američki spinovi“ o mogućnosti razmeštanja raketa u bilo kojoj oblasti sveta „ne mogu da ne izazovu najozbiljniju zabrinutost“. Prema njegovim rečima, Hantsman nije prvi koji je govorio o mogućnosti razmeštanja raketa u Aziji.

„Tu temu već neko vreme razmatraju visoko rangirani vojni činovnici u SAD. Pre svega, o tome je direktno govorio američki ministar odbrane Mark Esper. Ovih dana je u istom maniru govorila i starija zamenica državnog sekretara Andrea Tomson. I ne samo to, u kontaktima s nama Amerikanci čak nisu ni krili da je faktor Kine bio ključan za SAD prilikom odluke o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“, istakao je Ermakov.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su Sovjetski savez i SAD potpisali 1987. godine, prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala