Iz Boltona govori strah od ruskih hipersoničnih raketa

© AP Photo / Yohei Kanasashi/Kyodo NewsMajkl Bolton
Majkl Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton optužio je Rusiju za krađu tehnologija potrebnih za stvaranje hipersoničnog oružja, uprkos tome što su SAD više puta naglašavale da na tom polju zaostaju za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu.

Ruski vojni eksperti kategorično odbacuju Boltonove optužbe, nazivajući ih neosnovanim, i postavljaju retoričko pitanje: zašto Amerika, ako već ima te tehnologije, do danas nije stvorila hipersonične projektile, a Rusija ih ima?

Rakete „Kindžal“, koje mogu da razviju hipersoničnu brzinu i pogode ciljeve kako na kopnu tako i na moru, već su u arsenalu ruske armije, a Rusija je započela i serijsku proizvodnju strateškog sistema „Avangard“, sa hipersoničnom krstarećom bojevom glavom koja manevriše tokom leta.

Pored toga, Rusija trenutno testira i najnoviju hiperzvučnu krstareću raketu „Cirkon“, koja je u stanju da razvije brzinu od čak 9.500 kilometara na čas. „Cirkon“ bi trebalo da se pojavi u arsenalu ruske mornarice u bliskoj budućnosti, a zapadni mediji ocenjuju da upravo zato hiperzvučno oružje i predstavlja najveći izazov u mandatu američkog predsednika Donalda Trampa.

Podsetimo, u intervjuu radio-stanici „Glas Amerike“, Bolton je, komentarišući eksploziju na vojnom poligonu u ruskoj Arhangelskoj oblasti u kojoj je poginulo petoro ljudi, rekao da taj incident svedoči da — iako je njena ekonomija na nivou holandske — Rusija troši dosta sredstava na odbranu. Ne samo na modernizaciju svog nuklearnog arsenala, nego i na stvaranje hipersoničnih raketa, čije su tehnologije većim delom ukradene od SAD.

Po Boltonovoj verziji, hipersonični potencijal, kao i mogućnost da ga steknu druge zemlje, ostaje realni problem SAD i njihovih saveznika.

Ruski vojni ekspert Andrej Koškin kaže da nije iznenađen Boltonovim optužbama, s obzirom na to da čak i Tramp svog pomoćnika za nacionalnu bezbednost karakteriše kao veoma agresivnog jastreba u spoljnoj politici.

„A ovaj jastreb ima jednu maniju — da progoni Rusiju i nepravedno je krivi za sve grehe. Danas on donosi sud o razvoju naše ekonomije, našeg oružja, iako je potpuno jasno da SAD trenutno zaostaju u razvoju hipersoničnog oružja i posebno hipersoničnih raketa. A da bi ponizio Rusiju, on neosnovano govori o tome da mi krademo tehnologije iz SAD. Mislim da takve neutemeljene i uvredljive izjave tako visokog zvaničnika iz Vašingtona ne stvaraju lepu sliku o Trampovom timu“, kaže Koškin.

Eksperti kažu da takve izjave samo potvrđuju da je Rusija zaista ispred SAD u oblasti hiperzvuka, kao i u pogledu sredstava za dostavljanje nuklearnih bombi do cilja, a da su Boltonove izjave još jedan primer antiruske retorike visokih američkih zvaničnika.

Ruski vojni eksperti takođe navode da su osnovni elementi tehnologije potrebne za kretanje na hipersoničnim brzinama razrađeni još u sovjetsko doba. Tada su napravljeni zaštitni termomaterijali za svemirski brod za višekratnu upotrebu „Buran“, koji je ulazio u atmosferu hipersoničnom brzinom. Osim toga, savremene interkontinentalne balističke rakete koje se koriste u Rusiji opremljene su i bojevim glavama koje ulaze u atmosferu hipersoničnim brzinama.

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Aleksandar Žilin, smatra da Boltonove izjave služe kao prikrivanje činjenice da se američka vojska trenutno nalazi u fazi duboke modernizacije, s obzirom na to da je pojavom Trampa usvojen program prenaoružavanja vojske.

„Oni su započeli prenaoružavanje vojske i rade takve stvari da bi odvratili pažnju od oružja koje će zameniti njihovo staro. Štaviše, u uslovima informacionog rata potrebni su izgovori za napad. Ali, budimo iskreni, o kakvim tajnama danas možemo govoriti, ako se 90 odsto posla obavlja na računaru, na univerzalnim programima?! Pogledajte avione u različitim zemljama, svi su slični. Zašto? Jer su napravljeni uz pomoć istog softvera“, kaže Žilin.

Američki mediji tvrde da SAD trenutno ne raspolažu nikakvom odbranom od hipersoničnog oružja koje paralelno razvijaju Rusija i Kina, a uprkos ogromnim sredstvima koje Pentagon izdvaja u te svrhe, prvi sistemi odbrane od takvih raketa u arsenalu američke vojske mogli bi da se pojave tek sredinom 2020. godine.

Žilin, međutim, objašnjava da su ruska i američka armija dijametralno različite, te da imaju i potpuno različite zadatke.

„Otvoreni deo vojne doktrine SAD govori o tome da američka vojska nije namenjena za odbranu Amerike, već za vođenje ratova van njenih granica. To je čisto intervencionistička armija. A Rusija stavlja akcenat na odbrambeno oružje. Naša nuklearna trijada deluje kao faktor odvraćanja, a sve ostalo je odbrana“, ističe Žilin.

Iako je Rusija prestigla konkurenciju u stvaranju savremenog hipersoničnog oružja, ekspert smatra da danas ne postoji ubedljivi lider u toj sferi.

„Jer ako je neka ideja postala strateški profitabilna — na njoj rade sve velike zemlje. Svi su jednaki i ravnopravni. Kina sa svojim moćnim potencijalom neće zaostajati za Rusijom i SAD. Pa čak i ako je jedna od zemalja danas lider, to nije zadugo, jer je teško učvrstiti svoje pozicije u tako snažnoj i upornoj trci“, zaključio je Žilin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da posedovanje takvog oružja, bez sumnje, daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. Njegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PRO i PVO, jer presretačke rakete, prosto rečeno, ne mogu da ga stignu.

Putin je naveo i da je posedovanje ovog oružja veoma važno, jer je ono „idealno“ i praktično neuništivo. Njega žele sve zapadne zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala