Ivana Žigon: Što je belo postalo je crno u Crnoj Gori, koncert nije bio politički

© Sputnik / Dejan SimićIvana Žigon
Ivana Žigon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Humanitarni koncert „Za naše Kosovo i Metohiju“ je primer iskazivanja solidarnosti prema ljudima, lišen svake politike, i neshvatljivo je da neko želi da bilo koga kazni zbog toga, poručuje glumica Ivana Žigon, koja je sa svojim „Kosovskim božurima“ učestvovala na koncertu u Herceg Novom održanom u ponedeljak.

Ministarstvo kulture Crne Gore je najavilo prijavu protiv organizatora koncerta zbog „isticanja simbola drugih država, skrnavljenja zvanične himne i političkih i nacionalističkih poruka“.

Sa „Kosovskim božurima“ Žigonova je obišla puno gradova i imala puno koncerata i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u Rusiji i po čitavim svetu, ali su joj, ističe, omiljeni koncerti sa Delijama.

„U pitanju je mladost koja se sama organizuje, i to sa ciljem da pomogne svojim bližnjim, a upravo je solidarnost ono što sve više nedostaje savremenom čoveku“, navodi za Sputnjik naša glumica.

Kako kaže, sa Delijama je dosad imala 26 koncerta i uverila se da je njihova upornost da pomognu lišena svake politike i svakog drugog interesa osim ljubavi i solidarnosti.

„Uvek smo oduševljeni kad nastupamo sa njima, a pošto smo čitavu deceniju sa Zvezdašima u toj misiji zaista je, pogotovu za ’Božure‘ i mene, neshvatljivo to što se dogodilo. Imali smo već četiri koncerta i nikada ništa nikome do sada nije smetalo, naprotiv, svi su bili presrećni. Zaista smo zapanjeni ovim što se sada dešava, da je u onom što je crnogorska mera, koja se merila istorijom i kulturom, sve što je belo postalo crno, a crno belo“, sa žaljenjem konstatuje naša sagovornica.

Da nisu tragične sankcije Rusiji bile bi smešne

Ivana Žigon podseća i na činjenicu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, koje bi bile smešne da nisu tragične, jer su se gospodari Crne Gore vladičili u Petrogradu, a poslednje reči bile su im Rusija.

Ivana Žigon ističe da Crnu Goru, iako je rođena u Beogradu, oseća kao svoj zavičaj, budući da jo je pradeda po majci bio predsednik Vlade Crne Gore Mitar Martinović.

„Ponosim se njime — po svojoj ljubavi prema Srbiji i Crnoj Gori bio je primer čojstva i junaštva“, napominje naša sagovornica.

Žigonova istovremeno naglašava da, tokom dugogodišnjeg rada na toj tankoj liniji „između umetnosti i navodno politike“, nikada nije ulazila u politiku i da nikada nije bila član nijedne partije.

„Ni koncert u Herceg Novom nije imao nikakve veze s politikom, kao što ni moj rad sa ’Božurima‘ nije imao nikakve veze sa politikom, nego sa svedočenjem. Ja sam se rodila u teatru i teatar jeste začet u antičkoj Grčkoj kao svedočenje. Kosovske božure osnovala sam kao antički savremeni hor koji će svedočiti o našem vremenu i sa duboko umetničkim porivima sam krenula u tu misiju, pre svega vodeći se time da je umetnost borba za neki bolji svet“, objašnjava glumica.

Retrogradni procesi

Žigonova dodaje da joj „sve te političke nijanse nisu niti bliske, niti drage“, da je njen odnos prema životu „natpartijski i natpolitičan“, a uverena je da je ovo što se dešava u Crnoj Gori „samo jedan momenat“ u njenoj istoriji.

„U Crnoj Gori je najjače predanje čojstva i junaštva i upravo je tamo sve postalo naopačke u najvidljivijoj meri. Treba da shvatimo da je to upravo zato što su najsvetlije luče, najveća ljubav, najveće čojstvo, najveća odbrana naših naroda i najveće junaštvo u stvari uvek bili u Crnoj Gori. Nemam nikakvu sumnju u ljude u Crnoj Gori, uverena sam da oni ne dele ovakve stavove i da je to volja i viših sila koje trenutno vladaju svetom“, kaže Ivana Žigon.

Naša sagovornica veruje da će uskoro sve biti drugačije, jer je Rusija sve jača.

„Mislim da ćemo i mi uz Rusiju biti sve jači i da će svi ti procesi, koji su zaista retrogradni i sramotni, da se poravnaju i da će sve ono što se peva na guslama i što se svedoči već vekovima u Crnoj Gori ponovo postati mera istinske Crne Gore“, optimistično prognozira umetnica.

Tanana nit između Srbije i Crne Gore

Ponavljajući stav da su antiruske sankcije koje je uvela Podgorica „košmar“, jer je svojevremeno malena crna Gora zbog ljubavi prema Rusiji ušla u rat s dalekim Japanom, Ivana Žigon konstatuje da sada Ministarstvo kulture Crne Gore, koje bi trebalo da podstiče mlade ljude da pokažu humanost, što je bio koncert u Herceg Novom, radi obrnuto i ispada da treba da budu kažnjeni zato što se bave zadužbinarstvom i zato što hoće da pomognu svojim manastirima.

© Nebojša PopovićIvana Žigon recituje "Plavu grobnicu"
Ivana Žigon: Što je belo postalo je crno u Crnoj Gori, koncert nije bio politički - Sputnik Srbija
Ivana Žigon recituje "Plavu grobnicu"

Ona odbacuje svaku pomisao da je koncert imao bilo šta nacionalističko.

„Srbija i Crna Gora su toliko povezane i to je toliko tanana nit da samo zlonamerno oko može da ga deli“, ističe ona uz poruku da je „retrogradno razmišljati o bilo kakvom deljenju, ali da je to je na čast onim ljudima koji više vole da se dele nego da spajaju“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala