Italija se sprema za izbore, hoće li Salvini kapitalizovati popularnost Lige

© LigaMateo Salvini
Mateo Salvini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizu koju je na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini, kada je prošle nedelje naveo da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji i pozvao na prevremene izbore, po svoj prilici biće okončana izglasavanjem nepoverenja vladi Đuzepea Kontea 20. avgusta.

Naime, o datumu glasanja su se dogovorili predstavnici svih parlamentarnih stranaka, osim vladajuće Lige, Forca Italije Silvija Berluskonija i Italijanske braće, koji su želeli da se o nepoverenju vladi glasa već danas, kako bi bio ubrzan proces koji vodi ka novim izborima, prenosi portal „Politiko“.

Prema rečima Aleksandra Gajića sa Instituta za evropske studije, nema nikakve sumnje da su Mateo Salvini i njegova Liga inicijatori prestanka rada ove italijanske vlade, koja je na vlasti bila nešto više od godinu dana. Razlozi, međutim, dodaje Gajić, ne leže samo u neslaganju Salvinija sa koalicionim partnerima Pokretom pet zvezda oko strateških projekata vlade.

„Suština je u tome da je u dosadašnjoj koalicionoj vladi Salvinijeva Liga po broju glasova bila slabiji partner. Međutim, za ovih 14 meseci situacija se drastično promenila, o čemu govore rezultati evropskih izbora iz maja ove godine, jer se Ligi udvostručila popularnost. Salvini zato računa da raspisivanjem prevremenih parlamentarnih izbora i njihovim što bržim održavanjem može da kapitalizuje sadašnju podršku“, objašnjava Gajić.

Sistem glasanja ide na ruku Salviniju

U Italiji je, objašnjava naš sagovornik, sistem glasanja većinski, što Salviniju ide na ruku sa ovakvim porastom popularnosti i eventualnim uvlačenjem na zajedničku listu ili pravljenjem predizbornog sporazuma sa Italijanskom braćom i eventualno Berluskonijevom Forca Italijom, pa lider Lige računa da može da ima apsolutnu vlast nakon narednih izbora.

„Njemu dakle odgovaraju izbori krajem oktobra ili početkom novembra, zato ih je i inicirao. Iako Salvini zvanično nije povukao svoje ministre iz vlade, po svemu sudeći vlada neće moći dalje da funkcioniše, pa se očekuje raspisivanje novih izbora. Ključ je kod predsednika Italije Matarele, koji sada razgovara sa poslaničkim grupama i gleda šta da se radi jer postoje neke tehničke stvari koje vlada u ovom mandatu mora da uradi u narednom periodu, a pre svega vezano za usvajanje budžeta“, ocenjuje Gajić.

Ni Pokret pet zvezda se ne boji izbora

Jedino pitanje je, dodaje sagovornik Sputnjika, da li će izbori biti raspisani i održani u roku koji Salviniju odgovara, ili će biti formirana neka tehnička vlada koja će završiti urgentne stvari, što bi odložilo održavanje prevremenih parlamentarnih izbora na kraj decembra ili početak januara iduće godine.

© Sputnik / Evgeny UtkinMiting Matea Salvinija u Milanu
Italija se sprema za izbore, hoće li Salvini kapitalizovati popularnost Lige - Sputnik Srbija
Miting Matea Salvinija u Milanu

„Međutim, vidimo da se ni Pokret pet zvezda ne boji novih izbora, naprotiv, oni insistiraju da se sa izborima održi i referendum o smanjenju broja poslanika sa sadašnjih 900 na 600. Dakle, u narednim izborima svaka strana ima svoj ulog, a jedino je sporno da li će Salvini uspeti da u svoju izbornu koaliciju privuče ove druge desne partije — Italijansku braću i Forca Italiju“, ukazuje Gajić.

Na pitanje da li će novi izbori i nova vlada doneti neke drastične promene na italijanskoj političkoj sceni, Aleksandar Gajić kaže da će se promeniti odnos snaga, a sa promenom odnosa snaga jača opcija koju zastupa Salvini.

Iako je, objašnjava on, i Pokret pet zvezda bio antiestablišment pokret, Salvinijeva Liga je sada preuzela tu „baklju“ antiimigrantskog stava i čvršćeg odnosa prema Briselu.

„Tako da će održavanje izbora i formiranje vlade, u kojoj će Salvinijeva partija imati dominantu ulogu, značiti jasniji suverenistički momenat nego što je ranije bio slučaj i proguraće celu njegovu agendu po čitavom nizu konkretnih mera u unutrašnjoj politici. U tom smislu, imaćemo kontinuitet dosadašnje politike, s tim što će to biti podignuto na viši, radikalniji stepen, s obzirom na to da bi u koaliciju ušli i Italijanska braća, izrazito antibriselska stranka koja pripada spektru krajnje desnice, što bi sigurno doprinelo da se italijanska vlast pomeri još više u tom nekom suverenističkom pravcu“, primećuje Gajić.

Ovakav razvoj situacije neće radovati Brisel, napominje Gajić i dodaje da tu možemo da očekujemo oštriju kontrareakciju administracije EU.

„Možemo očekivati novi nivo problema i dalje zatezanje odnosa na relaciji Rim-Brisel, tim pre što su ti odnosi već bili narušeni, pa nije isključeno da se sa teških reči pređe i na teža dela u odnosima između Italije, kao jedne važne članice EU i Brisela koji treba da formira novu Evropsku komisiju“, zaključuje Aleksandar Gajić za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala