Iranski tanker biće oslobođen danas?

© REUTERS / StringerSupertanker "Grejs 1" u Gibraltaru
Supertanker Grejs 1 u Gibraltaru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski tanker „Grejs 1“, koji je zadržan na Gibraltaru pre više od mesec dana, biće danas oslobođen, javio je list „San“ pozivajući se na izvore bliske glavnom ministru Gibraltara Fabijanu Pikardu.

U utorak je iranska državna televizijska i radio korporacija IRIB, pozivajući se na informisane izvore, izvestila da će tanker „Grejs 1“, koji je prevozio iransku naftu i bio zaplenjen u Gibraltaru pre više od mesec dana, biti pušten u naredna dva dana.

Izvori lista tvrde da će „Grejs 1“ biti pušten u četvrtak. Oni su istakli da je Pikardo „zadovoljan što on (tanker) više ne plovi za Siriju“. Kapetan broda navodno je dao Pikardu pismenu obavezu, a Pikardo na današnjem sudskom ročištu neće zahtevati od sudije produženje pritvora kapetanu tankera.

Britanski marinci zadržali su tanker „Grejs 1“, koji je prevozio iransku naftu, u Gibraltarskom moreuzu 4. jula, sumnjajući da je brod plovio za Siriju i time prekršio sankcije EU protiv te zemlje. U okviru istrage, policija je pritvorila kapetana, starijeg pomoćnika tankera i još dva člana posade. Sud je produžio njihov pritvor do 15. avgusta.

Teheran poriče da je nafta bila namenjena Siriji i optužuje Veliku Britaniju za ugrožavanje trgovine i slobode plovidbe nezakonitom zadržavanjem tankera.

Kao odgovor na zadržavanje u Gibraltaru, pripadnici Korpusa čuvara islamske revolucije u Iranu su 19. jula zadržali tanker koji plovi pod zastavom Velike Britanije u Ormuskom moreuzu, nakon što je on navodno prekršio međunarodna pravila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala