„Albanski Alpi“ u Crnoj Gori mogu, a „Tamo daleko“ ne može

© Nebojša PopovićAtmosfera tokom izvođenja pesme "Tamo daleko"
Atmosfera tokom izvođenja pesme Tamo daleko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najava podnošenja krivične prijave protiv organizatora humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“ samo je još jedna potvrda „nepodnošljive lakoće“ cinizma crnogorskih vlasti prema Srbima u Crnoj Gori, smatra analitičar Boško Vukićević.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora humanitarnog koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“, koji je održan u ponedeljak u okviru programa „Trg od ćirilice“ u Herceg Novom, zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

Iz tog resora su poručili da na programe nalik preksinoćnjem Ministarstvo kulture i država Crna Gora neće ćutati — naprotiv.

„Od sada, svako kome koncept ’manifestacija kulture‘ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način na koji je to regulisano propisima ove države“, poručili su iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Na koncertu u Herceg Novom, u organizaciji Humanitarne fondacije „Delije“, nastupili su Ivana Žigon i „Kosovski božuri“, grupa 357 i Trubački orkestar Marka Gligorijevića, uz specijalne goste Vlada Georgijeva i Danicu Crnogorčević, a posebnu emociju kod publike izazvalo je izvođenje pesme „Tamo daleko“.

Ne smetaju im albanske zastave

Analitičar Boško Vukićević za Sputnjik kaže da je prva stvar koja u krivičnim prijavama Ministarstva kulture pada u oči sada već tradicionalno odsustvo objektivnog djelovanja. On smatra da se bez dileme može zaključiti da se Ministarstvo kulture Crne Gore danas isključivo pretvorilo u „Ministarstvo za obračun sa srpskom kulturom u Crnoj Gori“.

„Montenegrinskoj vlasti i Ministarstvu kulture nijesu smetale istaknute albanske zastave na skorašnjoj manifestaciji ’Albanski Alpi‘ u Gusinju, a takođe se ne oglašavaju ni prilikom isticanja islamskih i turskih zastava i obilježja u sredinama sa većinskim muslimanskim življem. Takođe, Ministarstvo kulture nije najavljivalo krivične prijave ni nakon nedavnog skandiranja naziva terorističke UČK u Tuzima. Reklo bi se da nepodnošljiva lakoća, kojom crnogorska vlast godinama ističe sopstveni cinizam i dvoličnost, pokazuje da ona uopšte ni ne želi da prikrije da su meta njenih kaznenih politika samo i isključivo srpska populacija i srpska kultura u Crnoj Gori“, napominje Vukićević.

Da li je bilo nacionalističkih poruka

U prilog tome, naš sagovornik primjećuje da u obrazloženju razloga za krivičnu prijavu Ministarstvo navodi „isticanje simbola drugih država“ i „nacionalističke poruke“, koje vlasti „licemjerno uočavaju samo kod srpskog stanovništva“.

© Sputnik / Nebojša PopovićEpiskopi SPC na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog.
„Albanski Alpi“ u Crnoj Gori mogu, a „Tamo daleko“ ne može - Sputnik Srbija
Episkopi SPC na Svetostefanskom saboru u Savini, kod Herceg Novog.

„Stiče se utisak da je vlastima naročito zasmetalo pjevanje srpskih pjesama na skupu. Postavlja se pitanje koje bi pjesme trebalo pjevati na humanitarnom koncertu posvećenom Kosovu i Metohiji. Možda islandske ili japanske? Režimski mediji su posebno i sa ogorčenjem istakli da se na skupu pjevala pjesma ’Tamo daleko‘. Zaista bi službenici Ministarstva koji su pisali prijavu morali pojasniti koje se ’nacionalističke poruke‘ nalaze u toj tradicionalnoj, rodoljubivoj i ljubavnoj pjesmi? I na koji način ona ’negira crnogorski identitet‘?“, pita se Vukićević, uz konstataciju da nisu tačni ni navodi Ministarstva kulture da su na skupu bile prisutne zastave druge države, već da su isticane isljučivo tradicionalne crnogorske trobojke.

„A poruka: ’Crna Gora i Srbija — to je jedna familija‘ nikako se ne može smatrati nacionalističkom, već se radi o lijepoj poruci sloge i zajedništva, naročito za onaj dio stanovništva koji se zalagao za zajedničku državu“, naglašava naš sagovornik, uz opasku da se Ministarstvo kulture Crne Gore, pod plaštom navodnog suzbijanja tuđeg nacionalizma, sve više potvrđuje kao glavni promoter novocrnogorskog šovinizma, tzv. dukljanstva.

Polemika vlasti i opozicije

„Upravo ’dukljanska ideologija‘, koju promoviše aktuelni crnogorski režim, u isticanju bilo koje vrste srpske kulture vidi smrtnu opasnost za novopečeni ’crnogorski identitet‘. No, kako je osuđen na propast bilo koji projekat koji je zasnovan isključivo na negiranju nečeg drugog i koji nema ničeg autentičnog i pozitivnog, mišljenja sam i da režimsko ’dukljanstvo‘ neće biti duga vijeka“, zaključuje naš sagovornik.

U polemici povodom koncerta u Herceg Novom, reagujući na ocenu DPS-a, koji je poručio da takvim skupovima Srbija više nije „tamo daleko“, nego sve dalje i dalje, predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić upitao je sa kim se obračunava „pseudo-građanska lokalna kvazi-elita“ iz DPS-a i od koga brane Crnu Goru. Rekao je i da je „Sabor u Herceg Novom prilika da Srbi iz Crne Gore pokažu kako se vole i kako se čuva i brani humanost i ljudsko dostojanstvo“.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je reakcija DPS „izraz besa i nemoći“, jer nisu uspeli da „slome tradicionalnu Crnu Goru“, kao i da im posebno smeta pominjanje srpskog naroda na KiM, jer je DPS „jedna od posluga velikoalbanske politike“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala