Ukrajinska zajednica Krima: Pirsova priča bajke

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaMemorijalni kompleks "Put preporoda naroda Krima" na železničkoj stanici Sirenj na Krimu
Memorijalni kompleks Put preporoda naroda Krima na železničkoj stanici Sirenj na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica ukrajinske zajednice na Krimu Anastasija Gritčina pozvala je stalnu predstavnicu Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs da dođe na poluostrvo kako bi se upoznala sa situacijom, umesto da priča bajke o navodno „strašnom“ položaju Ukrajinaca u ovom regionu.

„To je sve kao u divnoj engleskoj bajci ’Alisa sa one strane ogledala‘ kada jedan junak priča bajke. Neka Pirs povede svu svoju ’kraljevsku svitu‘ i svi zajedno dođu na Krim da traže Krimljane koji imaju samo ukrajinsko državljanstvo“, rekla je Gritčina za Sputnjik.

Ona je istakla da je, prema ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina o pojednostavljenom dobijanju državljanstva, na Krimu situacija potpuno suprotna — ukrajinska zajednica Krima pomaže pri dobijanju ruskog državljanstva, a svakog dana ima sve više ljudi koji žele da ga dobiju.

„Stiče se utisak da sama Pirsova želi da dobije rusko državljanstvo, samo ne zna kako da ga zatraži. Neka se obrati ’Ukrajinskoj zajednici‘. Možda bismo joj pomogli“, rekla je Gritčina.

Pirsova je, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o problemima međunarodnog humanitarnog prava, izjavila da su stanovnici Krima sa ukrajinskim državljanstvom, navodno, u „užasnom“ položaju i da im je „uskraćen pristup osnovnim uslugama, jer nisu promenili državljanstvo“.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina — pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala