Tajna dokumenta otkrivaju monstruoznu priču o milijarderu, silovanjima, predsednicima, princu i madam

© AFP 2023 / STEPHANIE KEITH/Getty ImagesDžefri Epštajn
Džefri Epštajn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Donedavno tajni sudski dokumenti o milijarderu pedofilu Džefriju Epstajnu, koji se ubio u zatvoru prošle subote, objavljeni su samo dan pre njegove smrti.

Među hiljadama stranica dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su i imena nekih od bogatih i moćnih muškaraca — političara, tajkuna i drugih, koji su optuženi da su zajedno s Epstajnom seksualno iskorišćavali maloletne devojke, od kojih su najmlađe imale 14 godina.

Istraga će se sada, nakon Epstajnove smrti, najverovatnije usredsrediti upravo na one za koje se sumnja da su mu pomagali da seksualno iskorišćava maloletne devojke ili su sami u tome učestvovali.

A ta bi istraga mogla, kako se spekuliše, da inkriminiše neke od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Americi, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

Epstajnova madam sa „Ostrva orgija“

Prva među njima je 58-godišnja Britanka Gislejn Maksvel, ćerka pokojnog medijskog tajkuna Roberta Maksvela i bivša Epstajnova devojka, koja je, prema optužbama, u stvari bila njegova glavna saradnica u vrbovanju i podvođenju maloletnih seksualnih robinja.

Bivša domaćica u Epstajnovoj vili u Palm Biču na Floridi opisala je Makselovu kao „madam kuće“.

Sudski dokumenti su, naime, proizašli iz privatne tužbe koju je Epstajnova žrtva Virdžinija Džiufre Roberts podnela protiv Makselove.

Ta devojka, kao i ostale žrtve, nije mogla da tuži Epstajna, jer su na to izgubile pravo u sklopu sudske nagodbe 2008. godine, kad je Epstajn dobio samo 18 meseci zatvora. Tokom služenja kazne on je slobodno išao na posao svaki dan, a iz zatvora je prevremeno pušten na uslovnu slobodu, iako je već tada otkriveno da je silovao na desetine devojaka. Međutim, zato je Džiufre mogla da tuži Makselovu.

© REUTERS / JEENAH MOONZatvor u Njujorku u kojem se ubio milijarder Džefri Epstajn
Tajna dokumenta otkrivaju monstruoznu priču o milijarderu, silovanjima, predsednicima, princu i madam - Sputnik Srbija
Zatvor u Njujorku u kojem se ubio milijarder Džefri Epstajn

Inače, u tužbi koju je podnela 2015. godine Džiufre tvrdi da je bila jedna u nizu Epstajnovih „seksualnih robinja“ i da su je Epstajn i njegovi partneri iskorišćavali, odnosno silovali u njegovim vilama u Njujorku, Nju Meksiku, Palm Biču na Floridi i na njegovom privatnom ostrvu Litl Sent Džejms na Karibima, prozvanom „Pedofilsko ostrvo“ ili „Ostrvo orgija“.

U iskazu koji je Džiufre dala, pominju se i neka imena Epstajnovih partnera u zločinu: finansijer Glen Dabin, bivši senator Džordž Mičel, bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson, pokojni naučnik sa MIT Marvin Minski, ali i britanski princ Endrju.

Niko od njih nije službeno optužen, barem zasad, a svi poriču optužbe koje je iznela Džiufre.

Optužbe na račun princa Endrjua

Ona pominje i da su je silovali „jedan princ“ i „jedan strani predsednik“, ali da se ne seća njihovih imena, već samo da je predsednik „španski“, što može da znači da je iz neke od zemalja španskog govornog područja.

Tužba koju je Džiufre podnela protiv Maksvelove rešena je nagodbom 2017. pod javnosti nepoznatim uslovima, ali sud je ipak odlučio da veći deo dokumenata koji se odnose na slučaj može da bude objavljen. U stvari, to je samo prvi paket dokumenata koji će biti objavljen.

© Jane BarlowPrinc Endrju sa svojom majkom, kraljicom Elizabetom Drugom
Tajna dokumenta otkrivaju monstruoznu priču o milijarderu, silovanjima, predsednicima, princu i madam - Sputnik Srbija
Princ Endrju sa svojom majkom, kraljicom Elizabetom Drugom

„Moj celi život vrteo se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Gislejn i Džefrija sretnim. Čitav njihov život vrteo se oko seksa“, rekla je Džiufre advokatima u svom iskazu.

Bila je prisiljena da učestvuje „u orgijama s brojnim drugim maloletnim devojkama“, stoji u dokumentima tužbe.

Džiufre tvrdi i da je, osim sa Epstajnom, „bila prisiljena na seksualne odnose sa britanskim princem Endrjuom, dok je bila maloletna“, i to baš na „Pedofilskom ostrvu“, preneo je Tanjug.

Portparol Bakingemske palate negirao je da je vojvoda od Jorka imao bilo kakav seksualni kontakt ili vezu sa Virdžinijom Roberts.

Međutim, zna se da je princ Endrju često bio gost na Epstajnovim zabavama, a iz tog razdoblja postoji i fotografija na kojoj su on i maloletna Džiufre zagrljeni i nasmejani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala