Sirijska vojska oslobodila dva sela na putu ka Han Šejhunu

© AFP 2023 / Omar Haj KadourDim u Idlibu
Dim u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vojska približava se ključnom gradu u Idlibu, Han Šejhunu, oslobodivši dva sela i visoravan na putu ka njemu, saopštio je radio „Šam FM“.

„Vladina vojska je, nakon žestokih sukoba sa oružanim grupama u regionu, uspostavila kontrolu nad selima Kafr Ain i Aas, kao i nad brdom Tel Aas na jugu provincije Idlib, istočno od grada Hobait“, prenosi radio pozivajući se na svog dopisnika.

Hobait je sirijska vojska oslobodila od formacija Nusra fronta u nedelju.

Sada sirijska vojska sa zapada i istoka okružuje Han Šejhun, koji se nalazi na magistralnom putu M5 Damask-Alep. Stanovnici dva grada trenutno koriste obilaznice u pustinji, pošto većina auto-puta M5 prolazi kroz Idlib, koji drže bande.

Posle pregovora o Siriji u Nursultanu 2. avgusta stupio je na snagu režim prekida vatre u zoni deeskalacije u Idlibu. Komanda oružanih snaga Sirije saopštila je da će prekinuti borbena dejstva pod uslovom da Turska ispuni svoje obaveze prema rusko-turskom sporazumu, postignutom u septembru 2018. godine u Sočiju. Osnovna tačka ovih sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja terorista na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, vojska je nastavila operaciju, zbog nepoštovanja uslova od strane terorista, koji su, koristeći zatišje, pokušali da napadnu položaje sirijske vojske na severu provincije Hama i više puta su otvarali vatru na stambena naselja u tom kraju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala