Pronađen lek za najsmrtonosniju bolest današnjice?

© CHAIDEER MAHYUDDINDekontaminacija terena zaraženog virusom
Dekontaminacija terena zaraženog virusom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od ove bolesti je u poslednjih godinu dana samo u Kongu smrtno stradalo više od 1.800 ljudi.

Ebola bi uskoro mogla da postane izlečiva bolest, pošto je ispitivanje dva leka pokazalo znatno poboljšanje kada je posredi stopa preživljavanja, saopštavaju naučnici.

Naime, na pacijentima u Kongu, gde je izbila velika epidemija ovog virusa, testirana su četiri leka.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da istraživanje pokazuje da su dva medikamenta znatno delotvornija od preostalih u lečenju ove bolesti. U istom izveštaju stoji da više od 90 odsto zaraženih uspeva da preživi ako se u ranoj fazi bolesti leči najdelotvornijim od četiri ispitana leka. Dogovoreno je da će se lekovi od sada koristiti u lečenju svih pacijenata koji boluju od ove bolesti u DR Kongu.

Dobre vesti

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je sufinansirao ispitivanje, objavio je da je reč o „izuzetno dobroj vesti“ kada je posredi borba protiv ebole. U ispitivanju su korišćeni lekovi ZMapp, remdesivir, mAb114 i REGN-EB3, a pokazalo se da su REGN-EB3 i mAb114 delotvorniji u lečenju ebole od preostala dva. Deluju na način da napadnu virus ebole antitielima, poništavajući na taj način njegov uticaj na ćelije.

Reč je o „prvim lekovima koji su u naučno utemeljenoj studiji jasno pokazali znatno smanjenje smrtnosti“ među pacijentima zaraženim ebolom, rekao je dr Entoni Fauči, direktor NIAID-a. On dodaje da su lekovi REGN-EB3 i mAb114 razvijeni korišćenjem antitela koja potiču od osoba koje su preživele ebolu.

© AP Photo / Mark NaftalinEbola u Kongu
Pronađen lek za najsmrtonosniju bolest današnjice?  - Sputnik Srbija
Ebola u Kongu

Od ove bolesti je u poslednjih godinu dana u Kongu smrtno stradalo više od 1.800 ljudi. Poslednja epidemija ebole na istoku DR Konga počela je u avgustu prošle godine i najveća je od deset koje su pogodile tu zemlju od 1976. godine, kada je virus prvi put otkriven, preneo je hrvatski portal Ekspres.

Ali najteža epidemija ove virusne bolesti pogodila je svojevremeno zapadnu Afriku, pre svega Gvineju, Liberiju i Sijeru Leone, koje je poharala između 2014. i 2016. godine. Tada je u tim državama virusom zaraženo ukupno 28.616 ljudi, a umrlo ih je 11.310.

NIAID je saopštio i da se lekovi ZMapp i remdesivir više neće koristiti u lečenju, a odlična je vest da je stopa preživljavanja među pacijentima s niskim nivoom virusa u krvi tokom primene REGN-EB3 iznosila čak 94 odsto, a pri korišćenju leka mAb114 oko 89 odsto.

Simptomi

Ebola je teška i vrlo često smrtonosna virusna bolest, poznata i kao hemoragijska groznica, a prouzrokuju je virusi iz roda Ebolavirus, porodice Filoviridae i reda Mononegavirales. Reč je o grupi nesegmentiranih, ovijenih virusa karakterističnog izgleda. Virus je ime dobio prema reci Eboli koja prolazi kroz područje Jambuku u Kongu, gde je zabeležena prva epidemija ove bolesti.

Virus ebole se prenosi direktnim kontaktom s krvlju, telesnim izlučevinama i putem tkiva zaraženih životinja ili ljudi. Nakon razdoblja inkubacije, u periodu od dva do 21 dana, pojavljuju se rani simptomi bolesti poput visoke temperature, mučnine i intenzivnih bolova u mišićima.

Kasniji znakovi bolesti pojavljuju se zavisno od toga koji su sistemi organa zahvaćeni virusom. Tako gastrointestinalne manifestacije uključuju mučninu, proliv i povraćanje, respiratorne nedostatak vazduha i bolove u grudima, a neurološke glavobolju uz dezorijentisanost, a u nekim slučajevima komu.

Između petog i sedmog dana bolesti mogu se pojaviti eritem i osip, nakon čega neretko sledi ljuštenje kože. Zdravstveno osoblje i članovi uže porodice koji brinu za inficirane pacijente pod najvećim su rizikom od zaraze.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala