Peking Vašingtonu: Ne gurajte nos u stvari Hongkonga

© REUTERS / THOMAS PETERPripadnici interventne policije rasteruju demonstrante na protestu u Hongkongu
Pripadnici interventne policije rasteruju demonstrante na protestu u Hongkongu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je ponovo pozvala Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u poslove Hongkonga, saopštilo je za Sputnjik kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je američki predsednik Donald Tramp napisao da se kineska vojska koncentriše prema granici sa Hongkongom.

„Više puta smo izražavali svoj stav po tom pitanju. Hongkong se odnosi isključivo na unutrašnju politiku Kine. Još jednom pozivamo američku stranu da prestane da gura nos u poslove Hongkonga“, navodi se u pismenom komentaru koji je dobio Sputnjik.

Ranije je Tramp na svom nalogu na Tviteru napisao da je američka obaveštajna služba saopštila da kineske vlasti raspoređuju vojsku na granicu sa Hongkongom.

„Svi moraju da ostanu mirni i da budu bezbedni“, napisao je predsednik SAD.

​Prethodno je Sju Luin, portparolka kancelarije za Hongkong i Makao, nazvala premlaćivanje dvoje stanovnika kontinentalnog dela zemlja na aerodromu — „gotovo terorističkim činom“.

Veliki protesti u Hongkongu traju od juna. Povod za njih bio je razmatranje izmena zakona o izručivanju — ako ga odobre, vlasti u Hongkongu moći će da izručuju osumnjičene jurisdikcijama sa kojima nemaju sporazum o izručivanju, uključujući Tajvan, Makao i kontinentalnu Kinu.

Protesti su u početku bili mirni, ali su svaki put sukobi postajali sve žešći. Već je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Poslednja dva dana demonstranti blokiraju rad aerodroma u Hongkongu. Svi letovi su otkazani. Između iznerviranih putnika i demonstranata već su počeli da izbijaju sukobi.

Policija je nakon protesta na aerodromu u sredu uveče privela pet osoba, zbog posedovanja oružja i napada na policijske službenike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala