Nemačka optužila Rusiju za okončanje Sporazuma o raketama

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za okončanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa kriva je Moskva, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu u Berlinu.

„Veoma žalim što je Rusija prekršila Dogovor o raketama srednjeg i kratkog dometa i tako dala povod za raskid tog sporazuma. Time je poništen deo sistema ograničenja naoružanja u Evropi i u celom svetu. Mi ćemo preduzimati sve napore, zajedno sa našim partnerima iz NATO-a, kako bismo insistirali na daljem ograničenju naoružanja i time ćemo se baviti i naredne godine“, rekla je Merkelova.

Po njenim rečima, „NATO će pronaći zajednički odgovor“ na raskidanje sporazuma, o čemu je ranije izjavio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Berlin je deo NATO-a i on će se ponašati s tim u vezi kao partner NATO-a“, naglasila je ona.

Dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa obustavljeno je 2. avgusta.

SSSR i Sjedinjene Američke Države potpisali su Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu.

Dve strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarećih raketa kopnenog baziranja sa dometom od 500 do 5,5 hiljada kilometara, kao i da ih ubuduće ne proizvode, ne testiraju i ne raspoređuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala