Najava krivične prijave protiv organizatora koncerta u Herceg Novom

© Vladimir PavićevićHumanitarni koncert u Herceg Novom
Humanitarni koncert u Herceg Novom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je krivičnu prijavu protiv organizatora multimedijalnog koncerta održanog u pondeljak u okviru programa „Trg od ćirilice“ u Herceg Novom, zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredbi, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i gotovo nezaobilaznih političkih i nacionalističkih poruka.

Iz tog resora poručuju da su sigurni da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone — dovoljno je videti, kažu, ostale festivale na crnogorskom primorju.

S tim u vezi, oni su pozdravili odluku budvanske opštine da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odustane od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

„Ali, na ’programe‘ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati — naprotiv. Od sada, svako kome koncept ’manifestacija kulture‘ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način na koji je to regulisano propisima ove države“, poručili su iz Ministarstva kulture, a preneo je portal „Analitika“.

Smatraju da kulturne manifestacije ne smeju da budu izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se, kao u slučaju Herceg Novog, njima negira crnogorski identitet.

„Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim pre jer smo nedavno na istom mestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa — koji u mnogo lepšem svetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala