Ministarstvo Hodžaju: Pronađi snage, pogledaj istini u oči

© AP Photo / Darko VojinovicSrpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici
Srpska zastava pored ostataka srednjevekovnog grada i Crkva Svetog Đorđa u Severnoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja oglasilo se danas povodom izjave Envera Hodžaja, potpredsednika takozvane „kosovske vlade“ u ostavci, koji je rekao da „Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje“.

Ministarstvo poručuje da bi Hodžaj trebalo da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim izvorima.

„U monografiji ’Crkva Sv. Nikole — Katedrala Novog Brda‘, eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića (koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika), objavljenoj 2018. godine u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dati su rezultati istraživanja izvršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu i jasno su dokazani poreklo i stil ovog hrama“, navodi Ministarstvo.

Ponovićemo, kako se ističe u saopštenju, ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

„Prištinske vlasti“ trebalo bi da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu. Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti.

Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je — da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina, ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane takozvanih „prištinskih vlasti“.

Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala