Kina: Ako nastave da se mešaju, stranci će „dobiti po nosu“ u Hongkongu

© AP Photo / Vincent ThianDemonstrant na protestu u Hongkongu nosi američku zastavu
Demonstrant na protestu u Hongkongu nosi američku zastavu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija u Hongkongu, gde od juna traju protesti, ostaje napeta, iako je posle dvodnevne blokade proradio aerodrom i normalizovan vazdušni saobraćaj. SAD tvrde da kineske vlasti raspoređuju vojsku na granici sa Hongkongom, dok kineski zvaničnici pozivaju Vašington da se ne meša i otvoreno upozoravaju da je na delu pokušaj „obojene revolucije“.

Kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhueji ocenjuje da Zapad u Hongkongu pokušava da sprovede „obojenu revoluciju“, a sve u cilju obuzdavanja Kine.

„Iza kulisa upravljaju neke zapadne sile i očigledno je koje su to države. One žele da poseju haos i potkopaju princip ’jedna zemlja — dva sistema‘ kako bi zakomplikovale razvoj Kine. Hongkong je kineski Hongkong, a ne američki ili engleski. Nećemo dozvoliti strancima da guraju nos u naše stvari“, poručio je ambasador, dodajući da će zapadne sile „dobiti po nosu“ ako ne prestanu da se mešaju. Kina ima snage i mogućnost da odbrani svoje interese i teritorijalni integritet i suverenitet, rekao je ambasador.

Bukadžije prave skandale

Reagujući na tvrdnju američkog predsednika Donalda Trampa da se kineska vojska koncentriše prema granici sa Hongkongom, iz Ministarstva spoljnih poslova Kine poručuju da je Hongkong pitanje unutrašnje politike Kine.

„Još jednom pozivamo američku stranu da prestane da gura nos u poslove Hongkonga“, navodi se u pisanom komentaru dostavljenom Sputnjiku.

Prema zvaničnoj verziji, vojna tehnika je dovedena radi održavanja velikih manevara. Šef Rusko-kineskog analitičkog centra u Moskvi Sergej Sanakojev za Sputnjik kaže da Kina nema potrebe da uvodi snage u Hongkong.

„U Hongkongu živi oko 7,5 miliona ljudi, a 90 odsto njih negoduje zbog ponašanja tih bukadžija koji prave skandale. To nije razlog da neko tamo uvodi oružane snage, za tako nešto nema ni najmanje potrebe“, konstatuje ruski stručnjak.

Sanakojev pak smatra da će biti preduzete žestoke mere protiv provokatora u Hongkongu, bez obzira šta na to kažu na Zapadu.

© AP Photo / Kin CheungProtest u Hongkongu
Kina: Ako nastave da se mešaju, stranci će „dobiti po nosu“ u Hongkongu - Sputnik Srbija
Protest u Hongkongu

„Jasno je da će Britanci i Amerikanci besneti, ali to neće pomoći demonstrantima. Uveren sam da će kineske vlasti, kao što je to od početka bilo jasno, nastaviti da sa stanovnicima Hongkonga i cele Kine čvrsto sprovode svoju orijentaciju“, uveren je Sanakojev.

Prema rečima kineskog ambasadora u Rusiji, situacija u Hongkongu prerasla je u pobunu, a u akcijama demonstranata ima znakova terorizma. Među policajcima koji pokušavaju da uspostave red ima mnogo ranjenih, demonstranti napadaju i civile, a napali su i predstavnike centralnih vlasti, navodi kineski diplomata.

Kina će isterati svoje

Sergej Sanakojev ukazuje da su se poslednjih dana kineske vlasti dosta odlučno hvatale u koštac sa protestima.

„Verujem da su napravile dosijee svih ključnih aktera, da su svi video-materijali sakupljeni, a pretpostavljam da je to tek početak i da će mnogima biti izrečena odgovarajuća kazna“, ističe sagovornik Sputnjika.

Šefica administracije Hongkonga Keri Lem izjavila je da zbog nasilnih akcija demonstranata grad postaje opasno mesto.

Podsetimo, administracija aerodroma u Hongkongu je tokom dva dana morala da otkaže sve letove nakon što su demonstranti zauzeli salu za odlaske, pa 55.000 putnika nije moglo da otputuje iz grada. Između policije i učesnika protesta tokom noći došlo je do sukoba kada su pripadnici organa reda upotrebili biber sprej.

U međuvremenu, prema navodima Si-En-Ena, predstavnik američke Pacifičke flote Nejt Kristensen izjavio je da je Kina odbila da dozvoli ulazak dva američka vojna broda u luku u Hongkongu.

Protesti u Hongkongu traju od juna, a povod za njihovo izbijanje bilo je razmatranje izmena zakona o izručivanju — ako ga odobre, vlasti u Hongkongu moći će da izručuju osumnjičene jurisdikcijama sa kojima nemaju sporazum o izručivanju, uključujući Tajvan, Makao i kontinentalnu Kinu. Demonstracije su u početku bile mirne, ali su vremenom postajale žešće, pa je u njima povređeno nekoliko desetina ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala