Vanredna situacija u Ivanjici, Moravica crna od mazuta (video)

Pratite nasTelegramOdyssey
Rekom Moravicom pluta velika masna mrlja od mazuta, a u opštini Ivanjica je zbog toga proglašena vanredna situacija. Kako pišu lokalni mediji — borba sa mrljom trajala je celu noć, a reka je bila crna od mazuta.

Kako prenosi RTS — izlio se mazut za grejanje Zavoda za rehabilitaciju. Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta, koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

„Mazut se iz atmosferske kanalizacije izlio u Moravicu. Ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah. Ne mogu da kažem koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost. Važno nam je, kao lokalnoj samoupravi, da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku, i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji“, rekao je Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Prema Mitrovićevim recima — mora se istočiti sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

„Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste — da je voda za piće ispravna, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije ispravna voda za tehničku upotrebu, za pojenje stoke ili za zalivanje, jer se nalazi nizvodno od mesta izlivanja“, naglasio je Mitrović.

To je, kaže — preporuka Zavoda za javno zdravlje.

„Bilo koju prepreku da stavimo na mlaz mazuta — ona popusti. Čekamo mašinu da stigne i moramo napraviti neku kaptažu da se taj mazut sliva. Mi, kao lokalna samouprava, smo se maksimalno angažovali — uradićemo sve što je u našoj moći. Ali nam je potrebna pomoć malo viših instanci od opštine Ivanjica“, istakao je Mitrović.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume kažu da su primetili masnu mrlju u ponedeljak u popodnevnim časovima. Na terenu su predstavnici lokalne samouprave i vodoprivredne inspekcije. Ocekuje se i dolazak predstavnika Sektora za vanredne situacije.

Iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje navode da su obavešteni da se dogodio incident oko zagađenja reke Moravice i da čekaju obaveštenja o daljim postupcima od nadležnih organa koji gazduju rekom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala