Hantsman: Vašington ne planira da raspoređuje rakete u Evropi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Džon Hantsman
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji Džon Hantsman - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Sjedinjene Američke Države ne planiraju da raspoređuju rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi“, izjavio je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman.

„Bilo je mnogo praznih spekulacija na ovu temu, ali ja nisam čuo ništa određeno. Usput, o ovoj temi nije se razgovaralo na sastancima sa ruskim rukovodstvom. Uvek postoji pretnja i uvek su krive Sjedinjene Američke Države“, objasnio je Hantsman, odgovarajući na pitanje da li će se u Evropu vratiti nove rakete.

On je dodao da je odgovor koji je dao novi američki ministar odbrane ove nedelje bio da će „čak i ako sistemi ove klase naoružanja budu potrebni, oni najverovatnije biti razmešteni na prvi arhipelag ostrva u Azijsko-pacifičkom regionu, a ne u Evropi“, zaključio je Hantsman u intervjuu za radio „Eho Moskve“.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa prestao je da važi 2. avgusta na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država. Istog dana Pentagon je najavio da će Sjedinjene Države početi da razvijaju konvencionalne rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, koje su ranije bile zabranjene ovim Sporazumom.

Vašington je u februaru 2019. godine započeo proceduru izlaska iz sporazuma, optužujući Moskvu da nije poštovala tačke sporazuma zbog postojanja rakete 9M729, čiji domet, navodno, prevazilazi dozvoljene norme. Rusija je demantovala ove optužbe i demonstrirala je ovu raketu stranim predstavnicima, ali predstavnici SAD nisu ni došli na tu prezentaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala