Dodik: Najavljena proslava u Drvaru nepotrebna provokacija

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nameru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi „oslobođenje Drvara“ smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

„Važno je podsetiti se da je u prošlom ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora, uz lokalne jedinice, izvodila regularna vojska Hrvatske i da su udruženim snagama pokušali da isteraju Srbe sa vekovnih ognjišta. Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gde su oduvek živeli“, rekao je Dodik za Srnu, a prenela je Radio-televizija RS.

Govoreći o nameri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.

On je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti tome i da u potpunosti podržava najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u Federaciji BiH.

„Smatram da, i bez najavljenih aktivnosti tamošnje Vlade, oni nemaju i nisu imali osnovna prava, koja, na primer, Republika Srpska garantuje Bošnjacima ili Hrvatima. Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, sa namerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje, ili možda plana, sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvek živeo i da se dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti“, rekao je Dodik.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je sve stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani „dan oslobođenja Drvara“ i zbog namere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala