Amerika poziva Kinu da ne dira u autonomiju Hongkonga

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD pozivaju kineske vlasti da sačuvaju visok stepen autonomije za specijalni region Hongkonga, izjavio je za Sputnjik neimenovani predstavnik Stejt departmenta.

„SAD pozivaju Peking da poštuje obaveze iz zajedničke kinesko-britanske deklaracije i omoguće Hongkongu da sačuva visok stepen autonomije“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Predstavnik američkog spoljnopolitičkog resora je naglasio da je Vašington duboko zabrinut zbog vesti o kretanju kineske vojske ka granici sa Hongkongom.

„Mi pozivamo sve strane da sarađuju i suzdrže se od nasilja. Mi pozivamo vlasti Kine i sve strane u Hongkongu da nađu rešenje koje bi uzimalo u obzir slobodu stanovnika Hongkonga i njegov visok stepen autonomije, koji je sadržan u zajedničkoj kinesko-britanskoj deklaraciji“, izjavio je zvaničnik Stejt departmenta.

On je negirao optužbe da iza protesta u Hongkongu stoje inostrane sile.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je da je posle sukoba policije i demonstranata, koji su se prošle noći okupili na aerodromu, dobilo sudski nalog kojim se zabranjuju demonstracije koje ometaju rad aerodroma.

Veliki protesti u Hongkongu traju od juna. Povod za njihovo izbijanje bilo je razmatranje izmena zakona o ekstradiciji, koji je zatim povučen. Trenutno demonstranti traže ostavku šefice administracije grada Keri Lam. Učesnici protesta su na dva dana bili blokirali aerodrom u Hongkongu, ali je blokada razbijena i aerodrom sada radi normalno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala