Amerika na sajber-napade može da odgovori nuklearnom bombom

CC0 / Pixabay / Sajber napad - ilustracija
Sajber napad - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD žele da daju legitimitet svojim optužbama na račun drugih država za navodno izvođenje sajber-napada, kako bi se protiv tih zemalja izvodile vojne operacije uz upotrebu i nuklearnog oružja, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Oleg Hramov.

„Da bi dali bilo kakav legitimitet izmišljenim optužbama za izvođenje sajber-napada, Amerikanci promovišu novu koncepciju — ’otkrij i osramoti‘ (’name and shame‘). Oni insistiraju na tome da grupa država jednostrano može da proglasi neku državu krivcem za izvođenje sajber-napada. Prema njihovom shvatanju, dokaz može da bude ’kolektivna atribucija‘, tj. zajedničko utvrđivanje izvora napada“, rekao je Hramov u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

Ipak, tehnologija takve „atribucije“ se ne otkriva i zato ne možemo govoriti o pouzdanosti, navodi Hramov.

„Izgleda da će osnovni faktor za određivanje krivca biti politički kontekst. Dokazi su poznata teza ’vrlo verovatno‘ (’highly likely‘). Oponenti ne žele da slušaju nikakve zaključke koji pokazuju da nisu u pravu. Cilj je jasan — legalizovati mogućnost izvođenja ne samo informacionih, već i vojnih operacija protiv ’nepodobnih‘ država, sve do upotrebe nuklearnog arsenala“, dodao je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

On je naglasio da Vašington i njegovi saveznici razmatraju problem bezbednog korišćenja informacionih i komunikacionih tehnologija sa pozicije geopolitičke konjunkture i korisnih interesa, dok se oni koji se ne smatraju političkim istomišljenicima stalno optužuju za izvođenje sajber-napada.

Prema njegovim rečima, „vruće glave“ u SAD i drugim anglosaksonskim državama, koje su deo obaveštajne strukture „pet očiju“, teško mogu da odrede izvor napada.

Prema Hramovljevom mišljenju, zvanični krugovi Zapada otvoreno izjavljuju da treba izvoditi preventivne sajber-napade. On je podsetio da je na sajtu Agencije za nacionalnu bezbednost SAD kao jedan od glavnih zadataka u programu istraživanja navedeno stvaranje „sredstava za probijanje teško dostupnih ciljeva koji predstavljaju pretnju po državu, gde god, kad god i bez obzira od koga dolaze“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala