Vašington našao razlog da ne produži Sporazum o smanjenju ofanzivnog naoružanja sa Rusijom

Pratite nas
Američka vlada smatra da će izrada ruske hiperzvučne krstareće rakete dovesti u pitanje potrebu za produženjem Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja na pet godina, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije agenciji Rojters.

„Pokušaji Rusije da konstruiše hiperzvučnu krstareću raketu izazivaju pitanja povodom produžetka sporazuma START-3 na petogodišnji rok“, saopštio je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, u američkoj administraciji smatraju da je eksplozija na vojnom poligonu kod Severodvinska u Arhangelskoj oblasti povezana sa testiranjima ove rakete.

Prošlog četvrtka na poligonu Ministarstva odbrane Rusije u Arhangelskoj oblasti došlo je do eksplozije i požara tokom ispitivanja tečnosti za raketni motor, ali Ministarstvo nije otkrilo detalje projekta.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja potpisan je 2010. godine i trenutno je jedini rusko-američki sporazum o kontroli naoružanja. Sporazum ističe 2021. godine, a Trampova administracija još nije odlučila da li će ga produžiti, dok je Rusija više puta naglašavala da je spremna za dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala