Ukrajina nudi Rusima pasoše

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPasoš Ukrajine
Pasoš Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naložio je Vladi da pripremi nacrt zakona kojim se pojednostavljuje procedura dobijanja ukrajinskog državljanstva za ruske državljane, a ukaz je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine.

Dokument se odnosi na osobe koje su „progonjene zbog političkih ubeđenja“, kao i na strance i osobe bez državljanstva koje su učestvovale u „osiguravanju nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine“.

Pasoši za stanovnike Donbasa

U novembru 2018. godine Ukrajina je ograničila ulazak u zemlju za muškarce iz Rusije uzrasta od 16 do 60 godina. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Moskva neće uvoditi recipročna ograničenja, nego će Ukrajincima pojednostaviti proceduru dobijanja ruskog državljanstva.

U decembru je predsednik Rusije potpisao zakon, koji lideru države daje pravo da odredi koje kategorije stranaca mogu da dobiju državljanstvo prema pojednostavljenoj proceduri.

U aprilu je stupio na snagu odgovarajući ukaz koji se odnosi na stanovnike Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.

Kao odgovor na negodovanje Ukrajine, ruske vlasti su naglasile da je pitanje čisto humanitarnog karaktera.

Kasnije su svi stanovnici Donjecke i Luganske oblasti dobili pravo da po pojednostavljenoj proceduri dobiju državljanstvo Rusije.

Kancelarija predsednika Ukrajine je ovu vest primila sa ogorčenjem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala