Tramp nakon incidenta u Rusiji: SAD ima napredniju tehnologiju

© AP Photo / Evan VucciPredsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ispred Bele kuće u Vašingtonu
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ispred Bele kuće u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je mnogo toga shvatio nakon eksplozije rakete u Arhangelskoj oblasti, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

„Sjedinjene Američke Države naučile su mnogo od eksplozije rakete u Rusiji. Mi imamo sličnu, mada mnogo napredniju tehnologiju. Zbog eksplozije ruskog 'Skajfola' ljudi su zabrinuti za vazduh oko objekta i daleko od njega. To nije dobro!“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

​Američka obaveštajna služba sumnja da je u blizini Njojonksa eksplodirao prototip nuklearne krstareće rakete „Burevesnik“, koji NATO naziva SSC-Iks-9 „Skajfol“. Ministarstvo odbrane Rusije i „Rosatom“ ranije su naveli da se tokom ispitivanja pogonskog sistema na tečno gorivo dogodila eksplozija praćena požarom.

Incident na poligonu Ministarstva odbrane Rusije u Arhangelskoj oblasti Rusije dogodio se 8. avgusta. Korporacija „Rosatom“ saopštila je da je u incidentu poginulo petoro njenih specijalista. Oni su posthumno nagrađeni Ordenom za hrabrost. U eksploziji su povređene još tri predstavnika nuklearnog centra iz Sarova koji su hospitalizovani.

Direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov potvrdio je ranije da su poginuli stručnjaci učestvovali u testiranju novog delova naoružanja, navodeći da će oružje biti završeno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala