Salvini odbija da prihvati migrante sa dva broda kojima preti opasna oluja

© AP Photo / Andrew MedichiniMateo Salvini
Mateo Salvini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik italijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da radi na tome da spreči da dva spasilačka broda dovedu u Italiju više od 500 migranata.

„Viking sa okeana“, kojim upravlja francuska nevladina organizacija Lekari bez granica i SOS Mediterane, spasao je oko 356 migranata na obali Libije u petak, dok je španski brod „Otvorene ruke“ spasao oko 160 ljudi, preneo je Rojters.

Oba broda se nalaze u centralnom delu Sredozemnog mora, na maloj udaljenosti od italijanskog ostrva Lampeduze, i traže sigurnu luku da iskrcaju pretežno afričke migrante.

Agencija za izbeglice UN pozvala je danas vlade evropskih zemalja da što pre dozvole iskrcavanje migranata jer države ne mogu da se dogovore ko će da ih primi.

Specijalni izaslanik UNHCR Vensan Košete je poručio da je ovo „trka s vremenom“, upozorivši da nailazi oluja i da će se vremenski uslovi pogoršati.

Evropska komisija je pozvala zemlje-članice na preduzimanje akcije i ponudila pomoć, ali je navela da nema ovlašćenja da sama interveniše.

Salvini je poručio da brodovi nisu problem Rima.

„Jutros sam na poslu u Ministarstvu kako bih sprečio da se više od 500 migranata iskrca sa dva broda NVO, jednog francuskog i jednog španskog“, napisao je Salvini na Fejsbuku.

„Preneću vam kako se ovo završilo. Neću odustati“, poručio je Salvini.

Ranije ovog meseca, Salvini, lider krajnje desničarske Lige čija je popularnost u Italiji porasla otkako je prošle godine preuzeo dužnost i pokrenuo žestoku antiimigracionu akciju, uveo je novi zakon prema kome brodovi koji uđu u italijanske vode bez odobrenja plaćaju novčanu kaznu do milion evra, preneo je Tanjug.

Zakon, takođe, predviđa hapšenje kapetana koji ignorišu naredbe da se drže podalje i poziva mornaričke vlasti da im automatski oduzmu brodove.

Prema podacima UNHCR, skoro 600 ljudi je ove godine poginulo ili nestalo u vodama između Libije i Italije, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala