Ruski kosmonauti uskoro dobijaju nove skafandere

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaKosmonauti "Roskosmosa" Anton Škaplerov i Aleksandar Misurkin u otvorenom svemiru
Kosmonauti Roskosmosa Anton Škaplerov i Aleksandar Misurkin u otvorenom svemiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Novi ruski skafanderi za rad ljudi u otvorenom svemiru mogli bi da budu izgrađeni za četiri godine“, izjavio je generalni direktor i glavni inženjer Naučno-proizvodnog preduzeća „Zvezda“ Sergej Pozdnjakov.

„Za izradu novog skafandera potrebno je oko četiri godine“, rekao je Pozdnjakov za Sputnjik.

On je dodao da je „Zvezda“ uputila „Roskosmosu“ predlog u kome je predstavljena potreba da se počne razvoj nove generacije skafandera za rad u otvorenom svemiru.

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici od 2017. godine koriste skafandere „Orlan MKS“, a kao rezervu na stanici imaju odelo prethodne generacije „Orlan MK“.

​ 

„Sledeća generacija ruskih skafandera moći će da se koristi tokom sletanja na površinu Meseca“, dodao je Pozdnjakov.

„Ako govorimo o perspektivama letenja na Mesec, skafander ’Orlan‘ sledeće generacije moći će da se koristiti za sletanje i za rad na njegovoj površini“, objasnio je on.

Da bi se to postiglo, predloženo je da se čvrsti deo odela skrati, kako bi se učinio mobilnijim. Osim toga, lunarna modifikacija imaće sopstvene pantalone sa šarkama koje omogućavaju kretanje po površini Meseca. Međutim, razvoj takvih pantalona je zadatak za budućnost.

„Sada takve pantalone nisu potrebne, jer se noge u otvorenom svemiru koriste samo za fiksiranje kosmonauta u specijalnim uređajima „Jakor“ (sidro), zahvaljujući kojima su kosmonautu obe ruke slobodne za rad“, rekao je Pozdnjakov.

Ranije je saopšteno da će prvi ruski kosmonaut sleteti na Mesec 2030. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala