Površina požara u Sibiru se smanjuje

© MČS RF / Uđi u bazu fotografijaŠumski požar u Irkutskoj oblasti Rusije
Šumski požar u Irkutskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Površina šumskih požara u Rusiji počela je da se smanjuje i u poslednjih 24 časa smanjila se za 6 odsto, na 266.400 hektara, saopštio je izvor u Službi za vazdušnu zaštitu šuma „Avialesohrana“.

„Prema podacima regionalnih dispečerskih službi za šumarstvo — tokom 12. avgusta u Rusiji je ugašeno 49 šumskih požara na površini od 5.998 hektara“, navodi se u novom saopštenju.

Takođe se dodaje da je u ponoć 13. avgusta bilo aktivno 159 šumskih požara na površini od 266.400 hektara, koji su aktivno gašeni. Traje borba protiv 135.500 požara u Krasnojarskom kraju i 121.600 u Irkutskoj oblasti.

U ponedeljak je Služba za zaštitu šuma izvestila da su u Rusiji aktivna 202 šumska požara na površini od 283.200 hektara koji se gase, od čega 146.700 u Irkutskoj oblasti i 126.100 u Krasnojarskom kraju. Načelnik odeljenja za šume ruskog ogranka „Grinpisa“ Aleksej Jarošenko izjavio je za Sputnjik da je vrhunac šumskih požara u Sibiru — prošao.

Vanredna situacija je na snazi u Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, Burjatiji i Jakutiji. Ministar za prirodne resurse Rusije Dmitrij Kobilkin rekao je da bi uzroci požara mogle biti suve oluje sa grmljavinom, ali da se razmatraju i druge verzije. Prema nalogu predsednika Vladimira Putina — u gašenje požara uključeno je deset aviona i deset helikoptera Ministarstva odbrane sa specijalnom opremom. Premijer Dmitrij Medvedev naložio je gubernatorima da situaciju kontrolišu lično.

U poslednje dve nedelje šumski požari brzo su se proširili, a njihova površina se utrostručila sa 89.000 hektara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala