Mladi u Srbiji više za Rusiju nego za EU

© Tanjug / JAROSLAV PAPMladi u Srbiji
Mladi u Srbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladi u Srbiji smatraju da bi Srbija prilikom kreiranja spoljne politike više trebalo da se oslanja na Rusiju nego na Evropsku uniju, pokazuju podaci Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.
© Krovna organizacija mladih u SrbijiIstraživanje o stavovima mladih
Mladi u Srbiji više za Rusiju nego za EU - Sputnik Srbija
Istraživanje o stavovima mladih

Autori istraživanja, Krovna organizacija mladih u Srbiji (KOMS), napominje da je važno istaći da je procenat odgovora onih koji misle da bi Srbija trebalo da se oslanja na Rusiju u spoljnoj politici porastao za više od 5 odsto, pa je tako sada među mladima u Srbiji dominantno mišljenje da bi Srbija trebalo najviše da se u spoljnoj politici oslanja na Rusiju — 32,7 odsto.

Na drugom mestu posle Rusije nalazi se EU (21%), pa SAD (5%).

U KOMS-u navode da je ovo poglavlje ukazalo na vrednosti koje neguju mladi u Srbiji.

Među mladima raste podrška stavovima da je Srbiji potreban lider i jak vođa koga će narod slediti i više od polovine mladih ima takav stav. Takođe, ovo poglavlje je ukazalo na tendenciju porasta negativnih stavova mladih prema EU i evropskim integracijama Srbije.

U istraživanju se pokazalo da su rezultati u pogledu oslanjanja na EU opali u srazmeri sa opadanjem podrške ulasku Srbije u EU.

U poređenju sa prethodnim godinama, nastavljen je trend pada podrške ulasku Srbije u EU, a ove godine mladi u Srbiji vide Rusiju kao zemlju u odnosu na koju bi Srbija
trebalo da kreira spoljnu politiku i na koju bi trebalo da se oslanja.

Ukoliko se uporede rezultati sa prošlogodišnjim, vidi se da je broj mladih koji podržava ulazak u EU opao za skoro 5 odsto:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala