Ministarstvo za vanredne situacije: Radijacija nije povećana na severu Rusije

© Sputnik / Maksim Bogodviv / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije
Pripadnici Ministarstva za vanredne situacije Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Laboratorijska analiza zemljišta, vode i peska pokazala je da nema povećanja radijacije u Severodvinsku i okolnim teritorijama nakon eksplozije na vojnom poligonu, saopštili su u regionalnom Ministarstvu za vanredne situacije.

„8. avgusta su stručnjaci Centra za higijenu i epidemiologiju za Severodvinsk izvršili istraživanja. Laboratorijska analiza je pokazala da su svi testovi u skladu sa prirodnom nivoom prisustva alfa, beta i gama čestica“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu resora.

Kako se navodi, tokom poslednjih dana nivo radijacije u gradovima Arhangelsk, Severodvinsk, Novodvinsk, u Primorskom i Onežskom rejonima, u naseljima Nonoksa, Solza bio je u granicama normale.

Merenja uzoraka vršili su nezavisni eksperti, pokazali rezultate, identične sa onima koje su dobili stručnjaci Centra za higijenu i epidemiologiju za Severodvinsk, saopštili su u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije.

Prošlog četvrtka na poligonu Ministarstva odbrane Rusije u Arhangelskoj oblasti došlo je do eksplozije i požara tokom ispitivanja tečnosti za raketni motor, ali Ministarstvo nije otkrilo detalje projekta. Oni su saopštili da nije bilo porasta radijacije u ovom području nakon eksplozije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala