Kitarovićeva: Gde su kosti tih 83.000 jasenovačkih žrtava

Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno u Kninu zvanično objavila kandidaturu za još jedan predsednički mandat, izjavila je u intervjuu „Hrvatskom tjedniku“ da joj je žao što su se mnogi građani Hrvatske osetili povređenim zbog toga što je pozvala predsednika Srbije da poseti Zagreb, polovinom februara prošle godine.

Grabar Kitarovićeva je to rekla na konstataciju da joj „hrvatski narod teško oprašta poziv Vučiću“, ne samo zbog njegove politike u prošlosti, već i što je upravo tih dana imao u Ujedinjenim nacijama zastrašujuću izložbu o Jasenovcu, kojom je Hrvatsku pribijao na stub srama zbog laži o 700.000 žrtava“.

Upitana zar to nije strašno i koja je to konkretna korist od Vučićeve posete, kao i zašto joj je on bio toliko vredan da uvredi hrvatska braniteljska udruženja, nazivajući ih „rubnim i marginalnim“, Kolinda Grabar Kitarović kaže da je za nju strašno to da 20 godina nakon rata, kako kaže, ima toliko nestalih Hrvata, čije porodice je mole da učini nešto za njih.

„Onda taj problem želite da rešite i dužni ste da barem pokušate da ga rešite. Neću reći da sam učinila manje zlo što sam ga (Vučića) pozvala, nego da ga nisam pozvala. Reći ću da sam htela da učinim veće dobro“, rekla je hrvatska predsednica u veoma opširnom intervjuu za „Hrvatski tjednik“.

„Hrvatski tjednik“ je inače portal Hrvatskog kulturnog vijeća, koji deo hrvatske javnosti doživljava kao ekstremističko i „filoustaško“ glasilo, poznato po tome što su papu Franju proglasili antihristom, a hrvatsku predsednicu svojevremeno — bestidnicom i lažnim patriotom.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL/Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Kitarovićeva: Gde su kosti tih 83.000 jasenovačkih žrtava - Sputnik Srbija
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Na pitanje nije li bivši doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito najveći hrvatski izdajnik i zločinac kojeg komunisti slave svake godine u Kumrovcu, Kitarovićeva je jasna:

„Ja sam maknula Tita iz svog kabineta. Mislim da jasnija nisam mogla biti“.

Saglasivši se da su Jugoslavija i komunizam predstavljali zločin nad Hrvatskom i hrvatskim narodom, ona je govorila i o Jasenovcu, rekavši da se, naravno, pitala gde su kosti tih „83.000 jasenovačkih žrtava“.

Dobijala je, kaže, svakakve odgovore.

Smatra da treba sprovesti kompletnu forenziku i dodaje da Hrvatska još nije proučila arhive koji su, kako kaže, nažalost, još u Beogradu i koje treba vratiti u Hrvatsku.

„Tek tada ćemo pouzdanije moći da utvrdimo šta je sa žrtvama u Jasenovcu, ali i sa svim ostalim žrtvama, od Blajburga nadalje. Ponavljam: svi su totalitarizmi grozni i svakoj žrtvi treba odati počast. Ne prihvatam argumente onih u Hrvatskoj koji žrtve Blajburga i Križnoga puta opravdavaju tako što kažu da su to bile ubice, pa ih je trebalo ubiti. Ne! Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica“, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ne odustaje, dodala je, od „međunarodne istrage“ Jasenovca, ali da, s obzirom na to da nema izvršnu vlast u tom pitanju, vlada treba da odobri taj projekat.

Predsednica je govorila i o Vukovaru, a na pitanje ne čini li joj se da je forsiranje uvođenja ćirilice u tom gradu deo „projekta velikosrpske srbizacije Vukovara kako bi se sutra, kad se uvede ćirilica na osnovu verovatno lažnog popisa stanovništva, Hrvatska ucenjivala s podelom suvereniteta i stvaranja neke srpske autonomije“, Kitarovićeva kaže da to ne dolazi u obzir, te da je „Vukovar Hrvatska i uvek će biti Hrvatska“, bez obzira na to koliki je postotak Srba u tom gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala