Da li će „bregzit“ poljuljati alijansu „Pet očiju“?

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaBritanski istražitelji na mestu trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije
Britanski istražitelji na mestu trovanja bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanske obaveštajne agencije očekuju da će, uprkos planovima za izlazak iz Evropske unije, i dalje održavati bliske odnose sa evropskim i drugim stranim špijunskim službama, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore britanske Vlade.

Rok za izlazak Britanije iz EU je 31. oktobar, a u tom kontekstu postavljaju se pitanja da li bi sadašnji sporazumi o razmeni obaveštajnih podataka sa partnerima Unije, od podataka putnika do naloga za hapšenje, mogli biti ugroženi, piše britanska agencija, a prenosi Tanjug.

Rojters napominje da su uslovi „razvoda“ još nejasni i da postoji uverenost da bezbednosna saradnja neće biti ugrožena imajući u vidu potrebu Zapada za jedinstvom u odbrani od pretnji od islamskih ekstremista do krajnje desnice.

„’Bregzit‘ ne bi trebalo da utiče na snagu našeg evropskog partnerstva“, rekao je izvor britanske vlade upućen u aktivnosti jedne špijunske agencije, dodajući da se, inače, razmena obaveštajnih podataka većim delom obavlja van institucija EU.

Drugi izvor takođe je mišljenja da britanske agencije, uključujući i MI6, ne očekuju poremećaj u odnosima sa stranim službama, ma šta se desilo.

Od Drugog svetskog rata, London održava posebno snažne obaveštajne veze sa SAD i drugim članicama tzv. alijanse „Pet očiju“ koja obuhvata još i Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

Ta saradnja je, prema navodima izvora, „jača nego ikada".

Još jedan izvor navodi da će kontakti među službama na međunarodnom nivou biti nastavljeni kako bilateralno, tako i kroz „Grupu za borbu protiv terorizma“, odnosno neformalnu grupu zvaničnika unutrašnjih bezbednosnih službi, uključujući i britanski MI-5, u svih 28 zemalja članica EU, kao i u Norveškoj i Švajcarskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala