Cvijanovićeva: Nije sporna saradnja sa NATO, već članstvo

© Sputnik / Dejan SimićPredsednica RS Željka Cvijanović
Predsednica RS Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Bosna i Hercegovina je ove godine propustila odličnu šansu da dođe do statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju, jer nije mogla da obezbedi ni najosnovniju stvar — da formira vlast nakon izbora“, izjavila je danas predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

„Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego — da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu“, rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za „Nezavisne“.

Ona je istakla da je nedavno potpisani koalicioni sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH jasno definisao i put BiH ka NATO, i podsetila je da je RS uvek bila za saradnju sa tim vojnim savezom, ali ne i za članstvo u njemu.

„To je vrlo jasno definisano u principima. Jasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i u iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja sa NATO. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja sa NATO treba, da jačamo naše bezbednosne kapacitete i da dostignemo neki nivo“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da to ne znači da BiH treba da uđe u NATO, pogotovo zato što postoji rezolucija koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO, nego i prema bilo kojem vojnom savezu.

„Što se tiče ANP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovde nema logike, ovde ima samo proste političke agende, i to one sirove“, kazala je Cvijanovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala