Čudotvorni prsluk pilota borbene avijacije

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPilot aviona Su-25SM3
Pilot aviona Su-25SM3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon vojne operacije u Siriji, Rusija je donela odluku da modernizuje prsluk pilota borbene avijacije, koji se koristi u slučaju katapultiranja nad neprijateljskom teritorijom.

Sergej Pozdnjakov, generalni direktor i glavni konstruktor preduzeća „Zvezda“, koje se bavi proizvodnjom letačke opreme, rekao je da su događaji u Siriji, ali i ranije u Avganistanu, pokazali da je potrebna modernizacija prsluka pilota borbene avijacije, postavljanjem signalnih raketa, medicinskog materijala, hrane i vode, granata, pištolja i tako dalje. Piloti helikoptera imaju takve prsluke, ali oni nisu prilagođeni za katapultiranje iz aviona na velikim brzinama.

Prema njegovim rečima — preliminarni zahtevi za prsluk su napravljeni, napravljen je i prototip, a planirano je da se konačan tehnički zadatak definiše do jeseni, tako da testiranja mogu da započnu sledeće godine.

General-major Vladimir Popov, ruski vojni ekspert i zaslužni vojni pilot Rusije, ističe da je takva oprema neophodna pilotima.

„Ovo je element prenosnih zaliha za hitne slučajeve (NAZ), koji se nalazi u padobranskom sistemu izbacivih sedišta. Tamo se nalazi sve što je potrebno za organizaciju preživljavanja, u zavisnosti od regiona. U prslucima se smeštaju, na primer, oprema za ribolov, set za zagrevanje hrane, potrebna količina namirnica: keks, čokolada ili šećer, konzervirana hrana — u količinama da ljudi mogu da rade i da ne gladuju od tri do pet dana. Ako je to pustinjsko područje, onda postoje flaše sa vodom, a ako su polarni uslovi, onda je to specijalna obuća za sneg. Tamo je obezbeđeno i oružje, kao i signalne rakete, koje se ispaljuju i omogućavaju do deset signala različitih boja. Postoje i signalni pištolji, plovila i splavovi za veći broj ljudi“, naveo je Popov.

Prema njegovim rečima — za pilota koji se katapultirao na neprijateljsku teritoriju važno je da se brine i o odbrani. Kako ističe — nema govora o otvorenoj borbi, potrebno je izdržati dok pomoć ne stigne.

„Prsluk za iskrcavanje je dodatak onome što može da zatreba za odbranu od neprijatelja — pilotima se ne preporučuje da učestvuju u otvorenim borbama. Postoje ručne bombe ili dodatno oružje i municija u slučaju da treba da se odbrani i da zadrži neprijatelja, pre nego što stignu snage i sredstva za evakuaciju i pokrivanje. Upravo je to funkcija borbenog prsluka“, kaže Popov.

Podsetimo, ruske Vazduhoplovne snage učestvuju u borbi protiv terorista u Siriji od 2015. godine, a ta operacija je bila i neka vrsta provere borbene sposobnosti različitih rodova ruske vojske. Nije tajna ni da je Sirija bila poligon za testiranje ruskog oružja i tehnike, i da se pokazala pouzdanost i efikasnost na pustinjskom terenu.

Tokom rata u Siriji u ruskim bazama bili su smešteni i predstavnici vojne industrije, koji su na licu mesta eliminisali ili beležili eventualne nedostatke oružja i tehnike, a neki su i slati na doradu u Rusiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala