Bivši kirgistanski predsednik optužen za ubistvo

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev
Bivši predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev optužen je za ubistvo i niz drugih posebno teških zločina, saopštilo je državno tužilaštvo.

Atambajev je osumnjičen za organizovanje nereda i pokušaj ubistva, rekao je novinarima načelnik uprave Državnog tužioca Zamir Bejšekejev.

„Osumnjičen je za upotrebu nasilja nad Vladinim zvaničnicima, organizovanje nereda i organizovanje pokušaja ubistva“, rekao je Bejšekejev.

Prema njegovim rečima, zbog događaja od 7. i 8. avgusta u selu Koj Taš i Biškeku prema krivičnom zakonu Kirgistana istražuju se krivična dela masovni neredi, huliganstvo, ubistvo, pokušaj ubistva, pretnja ili nasilje nad Vladinim zvaničnikom i držanje talaca.

Prema zakonima Kirgistana, Atambajevu preti kazna doživotnog zatvora.

U selu Koj Taš, 20 kilometara od Biškeka, specijalne snage „Alfa“ Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kirgistana su 7. avgusta pokušale da pritvore bivšeg predsednika Atambajeva, što je preraslo u sukobe sa pristalicama bivšeg šefa države.

Sukobi su nastavljeni u četvrtak, novim pokušajem specijalnih snaga da pritvore bivšeg predsednika. Posle toga se Atambajev predao policiji. Ukupno je za dva dana u selu Koj Taš povređeno više od 100 ljudi, a jedan specijalac je poginuo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala